Subsidieregeling circulair implementeren en opschalen
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Almere |
Datum | 21 augustus 2024 |
Vraag1
U kunt tot en met 16 september 2024 via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting.- Verwacht u dat de regeling effect zal hebben op u of uw organisatie?
- Sluit deze regeling aan op een behoefte binnen uw bedrijf?
In een paar regels in detail reageren op bijna 200 pagina's tekst, plus wat er achter zit? Kilometers wettekst? Ondoenlijk.
Ik ben zo vrij de vragen dan ook wat breder op te vatten.
Het beginsel is goed, maar zoals zo vaak "the devil is in the detail".
Het recyclen van een katoenen shirt is in mijn idee vele malen eenvoudiger dan voorzien in een langere levensduur van elektronische apparatuur. Je kunt geen pakhuizen blijven bouwen om voor elk apparaat reserveonderdelen tot in lengte van dagen aan te houden. Veel elektronica kan niet gerepareerd worden maar alleen gerecycled. Een koffieapparaat van 10 jaar oud is iets heel anders dan een mobiele telefoon van 10 jaar oud. Kosten en baten (in alle dimensies) verschillen enorm dus one size fits nobody.
De verschillende organisaties stimuleren zelf hun verantwoordelijkheid te nemen is dus het devies, dat betekent voorzien in een raamwerk dat realistisch en internationaal gezien haalbaar dient te zijn. Het lijkt mij niet handig ons bedrijfsleven om zeep te helpen omdat de rest van de wereld niet mee gaat. Dat betekent internationaal afstemmen en daarbij de krenten uit de pap vissen.
In de loop der tijd ving ik meermaals signalen op dat domweg "verschrotten" naar herbruikbare grondstoffen vele malen efficiënter, effectiever en goedkoper is dan pogen de levensduur van een product ad infinitum te verlengen. Denk simpelweg aan 30 jaar discussies over het gebruik van wegwerp koffie bekertjes. Er ligt een parallel met de afvalscheiding - het scheiden van afval resulteerde in een productie van vele miljoenen Kliko's die nu Nederland ontsieren terwijl we nu terug gaan naar scheiding op het einde van de keten...
Het betreft bestaande processen die het m.i. niet van subsidie maar van effectiviteit, efficiency en restwaarde moeten hebben.
Een ander punt waarop ingestoken dient te worden is "design for recycling". Ontwerpkeuzen bepalen in hoge mate de herbruikbaarheid van materialen, daar wordt gelukkig al veel in gedaan maar dat kan altijd beter.