Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel

Reactie

Naam Bouwman Techniek (Dhr H Bouwman)
Plaats Staphorst
Datum 23 december 2021

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op deze regeling en de toelichting. In het bijzonder is het ministerie benieuwd naar uw reactie op:
• De werkbaarheid van de aanvraagprocedure;
• De hoogte van de maximale subsidiebedragen per project en per aanvrager;
• De samenstelling van de lijst van bouwmachines die voor subsidie in aanmerking komen;
• De uitvoerbaarheid van het protocol voor toelating van SCR-nabehandelingstechniek en de verdere invulling van de controle op de toepassing van de SCR-nabehandelingstechnieken in de praktijk;
• De omvang van het totale subsidiebudget van 270 miljoen euro tot en met 2030.
Beste, bedankt voor de mogelijkheid tot het geven van input. Ik heb een opmerking over de voorwaarden voor machines die in aanmerking komen. We zijn producent van de Pleinenlegger, een bestratingsmachine als de Roadprinter (wel elektrisch, niet fossielloos) met een dieselmotor van 18 kW. De opvolger die we gemaakt hebben (de Ecolegger www.straatmaat.nl) is fossielloos, en dat is echt uniek in de GWW sector. Het is mede gelukt door te kiezen voor een efficiënte en lichte aandrijving. De twee motoren hebben een vermogen van 1,2 kW, samen dus goed voor 2,4 kW. Het is een grote machine, die een belangrijk element is voor het (her)bestraten van wegen. Naast de gunstige CO2 footprint is deze ook nog eens ergonomisch zeer goed scorend. Daarom zou ik heel graag zien dat deze machine door de één of andere voorwaarde ook opgenomen wordt in de lijst, maar lijkt dat door de 8kW ondergrens niet te komen. Terwijl de generatoren of motoren die de oudere en andere modellen aandrijven dus wel meer dan 8kW gebruiken, met ook nog eens veel zogenaamde 'leegloopuren', tijdens stand-by staan.
Met vriendelijke groet, Henk Bouwman