Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leiden
Datum 26 september 2023

Vraag1

Heeft u opmerkingen en/of suggesties bij de subsidieregeling en/of de toelichting?
De waterstof techniek is zeer inefficiënt, waarbij er veel energie verloren gaat bij productie, opslag, vervoer en gebruik. De verliezen bij het opslaan van energie in waterstof en het weer omzetten in elektriciteit zijn gigantisch.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofproductie

Vooral dit detail is interessant:

“Aangezien productie van waterstofgas hoge investeringen vergt (vooral voor de electrolysers) is waterstofproductie uit elektriciteit alleen interessant als er over zeer lange periodes overschot is aan wind- of zonne-energie of waterkracht, of door verdere daling van de prijs van PV-stroom, MET NAME IN WOESTIJNGEBIEDEN.
Goedkope, massale productie van elektriciteit met een duurzame oorsprong en een daling van de prijs voor electrolysers is een vereiste voor een gezonde waterstofeconomie.”

M.a.w. overschot uit zonne-energie (woestijnen) en waterkrachtcentrales.
Vijf grote waterstofprojecten zijn gepland, o.a. in Spanje, Kazachstan, Mauritanië, Australië en … Nederland. Allen met de bedoeling tussen 10 en 67 Gigawatt te leveren. Gigawatt!
Helaas, er is nog geen megawatt van gebouwd, nog niet eens de eerste spade in de grond gezet.
De betrokken partijen, vooral bedrijven uit de olie- en gasindustrie, wachten op subsidie om de projecten te financieren!

De enige echt werkende, met 20 megawatt een dwerg onder de waterstoffabrieken, staat in Canada.
3000 ton (echt groene) waterstof per jaar met hulp van stroom uit waterkracht.

De vraag is wanneer de Nederlandse overheid ophoudt met het subsidiëren van kansloze, energie en grondstoffen verslindende projecten, waarvan nu al bekend is dat op middellange termijn oncontroleerbare en niet of nauwelijks recyclebare hoeveelheden afval het landschap ontsieren.

Als het gebruik van waterstof zo veelbelovend zou zijn als het wordt voorgesteld is het voor de huidige (fossiele) producenten en leveranciers een koud kunstje om dat met de gigantische winsten uit het verleden en heden geheel zelfstandig te ontwikkelen. Daar zijn geen subsidies, m.a.w. het belastinggeld van Nederlandse burgers voor nodig.