Verkoopverbod tabak supermarkten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Steenbergen
Datum 9 december 2022

Vraag1

Wat is uw reactie op de concept regelgeving?
Beste heer/mevrouw,

Ben 100% voor een rookvrije generatie!

Alleen deze maatregel invoeren om alleen bij supermarkten weg te halen zal grote gevolgen hebben voor mijn bedrijf. Allerhande diensten zoals post.nl/stomerij en andere diensten zullen hiermee ook verdwijnen waardoor die in dit dorp niet meer worden aangeboden. Een eerlijk speelveld/spelregels zou meer dan op zijn plaats zijn.

Verkoop bij Benzinepompen en de illegale verkoop zal enorm toenemen!

Ik sluit me ook aan bij de reactie van het vakcentrum zoals hieronder!





Let wel, het gaat het Vakcentrum niet perse om de omzet uit tabak die ondernemers mislopen. Integendeel, volksgezondheid gaat vanzelfsprekend elke ondernemer aan het hart. Het gaat met name om de reguliere omzet die vermindert als gevolg van het verkoopverbod. Immers klanten die elders tabak moeten gaan kopen, gaan dan ook hun andere boodschappen in de buurt van dat verkooppunt doen.
Voor sommige supermarkten pakt de maatregel gunstig uit (ook in de toekomst dichtbij een toegestaan tabaksverkooppunt) en voor sommige ondernemers bijzonder ongunstig (geen toegestaan tabaksverkooppunt in de directe nabijheid). Het is daarmee een oneerlijke en onevenwichtige maatregel.
Met het verdwijnen van de supermarkt, in sommige kernen de laatste winkel, komen vaak ook andere functies te vervallen, bijvoorbeeld post- en bankzaken en andere services. Het verdwijnen van supermarkten zal daarnaast in veel gevallen ook direct leiden tot het wegvallen van naastgelegen winkels.
Zelfstandig ondernemers zijn van grote meerwaarde voor de lokale gemeenschap. Zij sponsoren lokale verenigingen, zorgen voor veiligheid in de buurt en werkgelegenheid en geven steun aan scholen en voorzieningen voor ouderen. Bovendien vervalt een ontmoetingsplaats. Het wegvallen van de supermarkt leidt dan ook tot een directe aantasting van de leefbaarheid.
Kortom, het verkoopverbod heeft ingrijpende gevolgen. Dat is dan ook de reden dat het Vakcentrum tegen het verbod ageert.
Het Vakcentrum pleit dan ook voor uitstel en doet een voorstel om te komen tot een uitzonderingspositie voor de meest getroffen winkels.