Herziening Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) 2025
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
29 juli 2024
|
Vraag1
Wij ontvangen graag op alle onderdelen van de conceptregeling uw opmerkingen en suggesties om de kwaliteit en uitvoerbaarheid van deze regeling te verbeteren.
Ik heb gemerkt dat er wel vraag is naar deze regeling, maar dat de meeste gevallen net niet in aanmerking komen.
De meest voorkomende reden is het niet kunnen aanleveren van een huurcontract van de periode voor de werkzaamheden hebben plaatsgevonden. De meeste verhuurders gaan pas een woning verbouwen zodra deze niet meer bewoond wordt door huurders. Of in het geval dat een woning recent is aangekocht, is dat ook vaker in onverhuurder staat. In dat geval gaat een nieuwe eigenaar met de intentie om de woning te verhuren isolatiemaatregelen toepassen en heeft geen huurcontracten van de vorige huurders onder de vorige eigenaar.
De andere reden is dat er vaak bij een grootschalige verbouwing (welke nodig is met de verplichte minimale oppervlaktes van de SVOH) ook wordt gekozen om woningen samen te voegen of uit te splitsen. Bij een uitsplitsing wordt er zelfs woningvoorraad uitgebreid (wat wenselijk is binnen veel gemeentes) en worden de woningen energetisch verbeterd, wat het doel van de regeling is.
Deze twee voorwaarden lijken mij dan ook het doel van deze regeling in de weg te zitten en het verzoek is om hier naar te kijken. Bij de meeste partijen die hierdoor geen subsidie konden krijgen is er gekozen om zo goedkoop mogelijk de verbouwing door te zetten en daarbij de verduurzamende maatregelen vaak links te laten liggen omdat deze economisch gezien te zwaar liggen zonder steun.