Wijzigingsregeling SVVE 2025

Reactie

Naam groenoverleven.nu (Ir R.A. Wessels)
Plaats rotterdam
Datum 14 augustus 2024

Vraag1

Heeft u aanvullingen of opmerkingen bij de wijzigingsregeling SVVE 2025?
De voorgestelde wijzigingen zijn zeker een verbetering.
Graag vraag ik aandacht voor drie zaken,
1. de veronderstelling is dat de subsidies voor energiebesparende maatregelen ca. 30% van de kosten afdekken. In de praktijk is dit 10-15%, afhankelijk van de bijkomende uitvoeringskosten voor sloop, asbestsanering, bereikbaarheid en veiligheid, bouwplaats etc. De subsidies zijn dus eigenlijk te laag, als 30% het doel is.
2. de relatieve winst van triple glas tov HR++-glas is zeer beperkt, terwijl de kosten oa vanwege nieuwe kozijnen extreem hoog zijn. De vraag is dus wat de toegevoegde waarde is, niet alleen energetisch, maar ook ecologisch: de te vervangen kozijnen zijn vaak nog goed.
Ter overweging: HR++-glas in bestaande kozijnen toestaan als onderdeel van ZEP.
3. het resterende budget van nu ca. € 26 mln is volstrekt onvoldoende om de toenemende vraag te bedienen. Ik heb met mijn bureau alleen al voor meer dan € 28 mln subsidie VvE-projecten in voorbereiding , waarvan de helft al een investeringsbesluit heeft genomen. Zonder een substantiële verhoging van het beschikbare budget zouden lopende VvE-programma's van gemeenten gestaakt moeten worden, omdat de pot binnen afzienbare tijd leeg zal zijn.