Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Groningen
|
Datum
|
26 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Het voorgestelde wetsartikel is zeer zorgwekkend. Dit voorstel rekt de grenzen van het strafrecht zodanig op, dat wezenlijke vrijheden onder druk komen te staan, en tevens de duiding van welke organisaties terroristisch zijn, niet altijd neutraal een eenduidig is.
Het voorstel creëert het risico dat algemene of politieke steunbetuigingen aan onderdrukte bevolkingsgroepen worden geïnterpreteerd als strafbare steun aan een terroristische organisatie. Daarmee dreigt de overheid te oordelen over zowel de vorm van de uiting als de politieke inhoud.
Dit is principieel onaanvaardbaar. Steun aan een onderdrukt volk, bijv., is een legitieme politieke uiting die wordt beschermd door de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht. Wie zich solidair verklaart met slachtoffers van geweld en onrecht, mag niet onder verdenking worden gesteld van strafbaarheid vanwege de geopolitieke context of de identiteit van de onderdrukker.
Het wetsvoorstel zet een gevaarlijk precedent door de strafbaarstelling te baseren op een brede, contextgevoelige en in feite politiek interpreteerbare term als “verheerlijking”. De ruimte voor subjectieve toepassing door overheid of opsporingsdiensten is aanzienlijk. Dit wetsvoorstel dreigt de rechtsstaat te ondermijnen door kritische stemmen in het publieke debat te smoren.
Het criminaliseren van politieke uitingen draagt bij aan polarisatie. De weg van repressie is zelden de weg naar veiligheid; de weg van rechtvaardigheid en open debat wél.
Conclusie
Dit wetsvoorstel is een stap in de verkeerde richting en riekt 1933. In plaats van gerichte bescherming tegen concrete dreiging, biedt het ruimte voor de criminalisering van solidariteit en het bestraffen van legitieme politieke uitingen. De vrijheid om op te komen voor onderdrukte volken, zonder angst voor strafvervolging, is een fundament van onze democratische rechtsorde. Dat fundament verdient versterking, niet uitholling.