Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
‘s-Hertogenbosch
|
Datum
|
26 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Geachte,
Dit wetsvoorstel vormt een directe bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting, politieke solidariteit en maatschappelijk engagement.
1. Politieke controle vermomd als wetgeving
Het wetsvoorstel presenteert zich als maatregel tegen terrorisme, maar creëert in feite ruimte voor politieke repressie. Het maakt strafbaar wat men ‘verheerlijking’ noemt, zonder heldere juridische afbakening. Dit is een recept voor willekeur.
2. Strafbaar stellen van opvattingen
Zonder expliciete oproep tot geweld kan iemand al vervolgd worden voor het tonen van een vlag, het delen van een citaat of het uitspreken van solidariteit met een onderdrukte bevolkingsgroep. Dit is censuur.
3. Gericht op specifieke groepen
Deze wet zal in praktijk vooral klimaat activisten, vredesactivisten, (in het huidige klimaat vooral) moslims en kritische burgers treffen die zich uitspreken tegen internationale onrechtvaardigheid. Dat is onacceptabel en discriminerend.
4. Zelfcensuur en angst
De formuleringen zullen leiden tot massale zelfcensuur, ondermijning van publieke debatten en een angstcultuur waarin burgers hun mening inslikken uit vrees voor vervolging.
Eerst een wet accepteren die het bieden van hulp strafbaar kan stellen en dan nu dit… ?
5. Afwijzing
Ik heb geen enkel begrip voor dit voorstel, omdat het in de kern onrechtvaardig en antidemocratisch is. Het hoort thuis in een autoritaire staat, niet in een rechtsstaat.
Geen van de democratisch gekozen partijen had ietsdergelijks in haar programma staan; mag ik als burger en kiezer dan verwachten dat er niet ineens iets dergelijks ingrijpends wordt voorgesteld?
Conclusie
Verwerp dit wetsvoorstel in zijn geheel. Het ondermijnt vrijheid, vergroot de ongelijkheid tussen burgers en opent de deur naar strafrechtelijk optreden tegen de vrijheid van meningsuiting. Dit mogen wij niet laten gebeuren. Bestaande wetgeving is voldoende om ondermijning tegen te gaan.
Hoogachtend
Inge van Vilsteren