Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties

Reactie

Naam Dhr. SFM Spijkerman
Plaats Amsterdam
Datum 25 juli 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Er is onduidelijkheid over de inhoud van gebruikte begrippen. In de wet zouden heldere definities moeten staan. Ik sluit voor definities van de begrippen Terreur, Terrorisme en Democratische rechtsorde daarom aan bij de door Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Nederland gebruikte in Definities gebruikt in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.
Uit de stukken is op te maken dat de bedoeling van de wet is om de democratische wereld en - waarden te beschermen. Onduidelijk is wie tot democratische wereld wordt gerekend. Vallen Hongarije en Turkije daar nog onder? Politieke tegenstanders, media, wetenschap en minderheden worden in deze landen onderdrukt. Zal over enige tijd de VS nog onder de democratische landen vallen?
Zeker is dat Israël niet tot de democratische rechtsorde gerekend kan worden. Er heerst een systeem van apartheid en het land voert een koloniaal bewind in de Palestijnse gebieden. Ik ga er vanuit dat apartheid en kolonialisme niet tot de democratische waarden gerekend worden.
Op basis van deze definities als hierboven genoemd is duidelijk dat ook een staat (of regering daarvan) onder de werking van deze wet kan vallen.
Er moet duidelijker ingevuld worden wat voor soort misdrijven tot terreur of terrorisme gerekend kunnen worden. Ik denk bv. aan het willekeurig uitmoorden van burgers, uithongeren daarvan, beschieten van uitgehongerde bevolking op zoek naar voedsel, bedreigen of uitmoorden van hulpverleners, stelselmatig vernederen van bevolking, ook in ‘vredestijd’.
Het mag nu duidelijk zijn dat als deze wet wordt aangenomen het strafbaar zal worden om het door de staat en regering van Israël gevoerde beleid ten aanzien van de Palestijnse bevolking in eigen land én in de Palestijnse gebieden te ondersteunen en verheerlijken. En eveneens om steun te betuigen aan de deze staat of de regering daarvan. Een dergelijke uitwerking van deze wet kan ik alleen maar toejuichen.
Het gebruiken van de leus ‘From the river to the sea’ kan nooit als het gebruik van een terroristische slogan worden aangemerkt, aangezien de oostgrens van de Palestijnse gebieden wordt gevormd door de rivier de Jordaan en de westgrens door de Middellandse zee. De leus is dus niet meer dan een bevestiging van de status quo.
Het gebruik van de watermeloen emoji kan nooit onder de werking van deze wet vallen, aangezien de emoji refereert aan de kleuren van de Palestijnse vlag, en niet gebruikt wordt ter ondersteuning van terreur of terrorisme.