Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Hoorn
|
Datum
|
26 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
https://www.internetconsultatie.nl/terrorismeverheerlijking/b1
Zienswijze op het wetsvoorstel: Strafbaarstelling verheerlijking terroristische misdrijven
Datum: 26 juli 2025
Naam: Marisella de Cuba namens Stichting We Promise
Reactie op wetsvoorstel:
Ik maak bezwaar tegen het wetsvoorstel om de verheerlijking van terroristische misdrijven strafbaar te stellen, op de volgende gronden:
1. Risico op misbruik door de overheid
In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, is gebleken dat vergelijkbare wetgeving wordt gebruikt om vreedzame demonstranten, milieuactivisten, en Pro-Palestina-bewegingen te criminaliseren. Dit leidt tot het onterecht labelen van maatschappelijke bewegingen als “terroristisch”, en tot de vervolging van eerzame burgers die gebruik maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting en demonstratie.
2. Onduidelijke definitie en brede interpretatie
De term “verheerlijking” is wettelijk vaag en biedt ruimte voor een brede, subjectieve interpretatie. Hierdoor ontstaat juridische onzekerheid over wat nog wél gezegd of getoond mag worden. De grenzen tussen activisme, kunst, herdenking, of zelfs religieuze expressie, en strafbare “verheerlijking” worden onduidelijk.
3. Gevaar voor chilling effect
Deze wet kan een afschrikkend effect hebben op maatschappelijke en politieke participatie. Mensen zullen zich mogelijk niet meer durven uitspreken of aansluiten bij activistische groepen uit angst voor vervolging. Daarmee ondermijnt de wet het fundament van onze democratische rechtsstaat.
4. Bestaande wetgeving volstaat
Nederland beschikt reeds over adequate wetgeving om terroristische daden en opruiing strafrechtelijk aan te pakken. Het toevoegen van deze nieuwe bepaling lijkt overbodig en draagt vooral bij aan een sfeer van repressie en wantrouwen.
Conclusie:
Ik verzoek de wetgever om dit voorstel in te trekken. Als het toch doorgaat, dring ik aan op duidelijke waarborgen tegen misbruik, waaronder:
• Een nauwkeurige definitie van “verheerlijking”
• Uitsluiting van vreedzaam protest en activisme
• Onafhankelijke toetsing door de rechter
Deze wet mag nooit een instrument worden om legitiem maatschappelijk verzet de mond te snoeren. Nederland moet pal staan voor grondrechten, vrije meningsuiting en democratisch protest.
Met vriendelijke groet,
Marisella de Cuba
Stichting We Promise.