Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amersfoort
Datum 21 juli 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Als burger ben ik zeer bezorgd over dit wetsvoorstel dat onze democratische waarden ondermijnt en praktisch onwerkbaar is.

Een van mijn grootste zorgen is dat dit voorstel normale maatschappelijke discussies zal verstikken. Complexe geopolitieke vraagstukken verdienen een open debat, niet een juridische behandeling. Door kritische gesprekken over organisaties naar de rechtbank te verbannen, beroven we onszelf van zinvolle uitwisseling van ideeën. Ik verwacht dat verschillende bevolkingsgroepen massaal gebruik zullen maken van aangiftemogelijkheden, wat zal leiden tot een onoverzichtelijke situatie voor onze rechtshandhaving ten koste van andere belangrijke taken.

Dit wetsvoorstel gaat veel te ver in het beperken van onze vrijheid van meningsuiting. Het moet mogelijk blijven om te stellen dat bepaalde groeperingen onterecht worden beschouwd als terroristisch, vooral wanneer er redelijke argumenten zijn voor hun legitimiteit. Historische context speelt een cruciale rol bij het beoordelen van acties en organisaties. Wat vandaag als terrorisme wordt gezien, kan morgen worden erkend als legitiem verzet.

Het huidige wettelijke kader biedt al ruime mogelijkheden om op te treden tegen werkelijk gevaarlijke uitlatingen. Wanneer verheerlijking daadwerkelijk wordt gebruikt om mensen aan te zetten tot geweld of lidmaatschap van gevaarlijke organisaties, kan dit reeds worden vervolgd als opruiing. Door openbare discussie te verbieden, creëren we juist ondergrondse netwerken waar extremistische ideeën kunnen gedijen zonder tegenspraak.

Het voorstel bevat verontrustende lacunes zonder rekening te houden met historische context of specifieke omstandigheden. Deze gebrekkige uitwerking kan leiden tot onbedoelde criminalisering van legitieme academische of journalistieke discussies. Bijzonder zorgwekkend is de afhankelijkheid van sanctielijsten die regelmatig worden herzien of door rechtbanken worden vernietigd. Deze lijsten zijn gebaseerd op inlichtingen, niet op juridische procedures met waarborgen.

Het is ironisch dat Nederland andere landen heeft bekritiseerd voor soortgelijke beperkingen. Dit voorstel opent de deur voor misbruik door toekomstige regeringen die kritiek willen onderdrukken.

Ik zie dit wetsvoorstel als een verkeerde koers die meer problemen creëert dan oplost. Het ondermijnt onze democratische tradities en biedt geen meerwaarde boven bestaande wetgeving.