Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrcht
|
Datum
|
26 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Waarom dit wetsvoorstel niet thuishoort in een democratie als Nederland:
Een democratie rust op grondrechten als vrijheid van meningsuiting, het recht op vergadering en demonstratie, en het vermogen de overheid ter verantwoording te roepen. Een wetsvoorstel dat deze vrijheden inperkt, criminaliseert of bemoeilijkt, tast de rechtsstaat aan. Wanneer afwijkende stemmen worden gesmoord, glijdt een samenleving richting autoritarisme.
De gevaren van dit wetsvoorstel:
- Uitholling van burgerrechten: Het beperken van protest opent de deur voor willekeurige handhaving.
- Onderdrukking van kritiek: Kritiek op de overheid wordt ontmoedigd.
- Aantasting van de rechtsstaat: Wetgeving mag nooit dienen om legitiem verzet te onderdrukken.
Demonstreren als groot goed:
Het recht om te demonstreren is fundamenteel, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dankzij protest en burgerlijke ongehoorzaamheid zijn grote maatschappelijke veranderingen gerealiseerd, van vrouwenkiesrecht tot het beëindigen van apartheid.
Burgerlijke ongehoorzaamheid is soms noodzakelijk:
Wanneer een regering zelf wetten of internationale verplichtingen schendt, wordt burgerlijke ongehoorzaamheid een morele plicht. Het Internationaal Strafhof (ICC) en het Internationaal Gerechtshof (ICJ) hebben ernstige uitspraken gedaan over mogelijke oorlogsmisdaden en genocide in Gaza. Toch onderhoudt Nederland, samen met de EU, economische relaties met Israël via het EU-Israël associatieverdrag. Dit botst met internationaal recht, dat staten verbiedt steun te verlenen aan schenders van humanitair recht.
De hypocrisie blootgelegd:
Als een overheid internationale regels negeert, kan zij burgers niet geloofwaardig veroordelen die vreedzaam protesteren tegen dit beleid. Burgerlijke ongehoorzaamheid is in dat geval geen bedreiging, maar juist een verdediging van democratische waarden.
Dit wetsvoorstel hoort daarom niet thuis in een democratische rechtsstaat. Het beperkt fundamentele rechten, beschermt machtsmisbruik en ondermijnt de mogelijkheid voor burgers om op te komen voor rechtvaardigheid. Juist in tijden van internationale crisis is protest onmisbaar.