Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties

Reactie

Naam Tegen! E Verst
Plaats Almere
Datum 23 juli 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik ben het eens met deze door meerdere mensen gegeven reactie:
Met deze reactie spreek ik mijn ernstige zorgen uit over het conceptwetsvoorstel dat het verheerlijken van terrorisme en het betuigen van steun aan terroristische organisaties strafbaar stelt. Hoewel het doel, nationale veiligheid en het tegengaan van radicalisering, legitiem is, schendt het voorstel fundamentele rechtsstatelijke beginselen.

De voorgestelde artikelen vormen een ernstige inperking van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM / artikel 7 Grondwet). Begrippen als “verheerlijken” en “steun betuigen” zijn vaag geformuleerd en leiden tot rechtsonzekerheid. De dreiging van vervolging zorgt voor een chilling effect, waardoor mensen hun mening niet meer durven geven, zelfs wanneer die juridisch legitiem is.

Bestaande wetgeving (zoals artikel 131, 132 en 140a Sr) biedt al voldoende middelen om daadwerkelijke opruiing of ondersteuning van terrorisme aan te pakken. Dit voorstel gaat verder: het criminaliseert uitingen zonder aantoonbare link met geweld. Daarmee wordt het strafrecht ingezet als moreel wapen, in plaats van ter bescherming van objectieve rechtsgoederen.

Internationale voorbeelden, zoals Frankrijk, laten zien dat vergelijkbare wetten onevenredig worden toegepast op minderheden. Ook in Nederland dreigt selectieve handhaving, vooral jegens moslims en activisten. Kritiek op geopolitiek of uitingen over bijvoorbeeld Koerdische of Palestijnse kwesties kunnen snel onder verdenking komen te staan, terwijl extreemrechtse retoriek vaak ongemoeid blijft.

Tot slot ontbreekt bewijs voor de effectiviteit van dit wetsvoorstel. Strafbaarstelling van uitingen draagt zelden bij aan de preventie van radicalisering. Integendeel, repressie kan juist vervreemding versterken. Het voorstel mist proportionaliteit, rechtszekerheid en noodzaak. Symbolische wetgeving mag nooit ten koste gaan van fundamentele vrijheden.

Ik verzoek u dringend dit voorstel in te trekken en te kiezen voor bewezen, niet-repressieve alternatieven die bijdragen aan veiligheid én democratie. Ga over tot de orde van de dag en los echte problemen op.