Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties
Reactie
Naam
|
S Vega Sanchez
|
Plaats
|
Bergen op Zoom
|
Datum
|
24 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik maak bezwaar tegen dit wetsvoorstel omdat het fundamentele rechten onder druk zet en een zorgwekkende verschuiving in machtsverhoudingen teweegbrengt. Er zijn meerdere bezwaren:
1. Onduidelijke en politiek gekleurde definities
Het wetsvoorstel laat veel ruimte voor interpretatie. Wat is een ‘terroristische organisatie’? In de praktijk blijkt dat deze kwalificatie sterk afhankelijk is van geopolitieke belangen en politieke voorkeuren. Verzetsgroepen die opkomen tegen onderdrukking of bezetting worden door sommige staten – en dus mogelijk ook door Nederland – bestempeld als terroristisch, terwijl zij in andere contexten als vrijheidsstrijders worden erkend. Het risico is groot dat steun voor de onderdrukten op één lijn wordt gezet met steun voor extremisme.
2. Te veel macht bij de overheid
Deze wet geeft de overheid de bevoegdheid om te bepalen wat wel en niet gezegd mag worden over complexe internationale conflicten. Daarmee wordt een grens overschreden: het inperken van de vrijheid van meningsuiting op basis van vage of subjectieve termen als ‘verheerlijking’ en ‘steunbetuiging’. Deze termen zijn juridisch onduidelijk en vormen een gevaarlijk precedent voor repressief optreden tegen andersdenkenden.
3. Bestaande wetgeving is al voldoende
Er zijn al strafbepalingen in het Nederlandse recht die aanzetten tot geweld, haatzaaien en deelname aan terroristische activiteiten verbieden. Deze wet voegt juridisch weinig toe, maar opent wél de deur naar willekeurige strafvervolging, discriminatie en ongelijkheid voor bepaalde groepen in de samenleving.
4. Gevolgen voor het maatschappelijk debat
In plaats van radicalisering tegen te gaan, zal deze wet eerder leiden tot polarisatie, zelfcensuur en wantrouwen richting de overheid. Burgers die zich uitspreken tegen mensenrechtenschendingen of solidariteit tonen met onderdrukte bevolkingsgroepen lopen het risico gecriminaliseerd te worden. Dit ondermijnt het publieke debat en belemmert maatschappelijke betrokkenheid.
Conclusie
Het verheerlijken van geweld is uiteraard afkeurenswaardig, maar het criminaliseren van uitingen die mogelijk als zodanig geïnterpreteerd zouden kunnen worden, is een gevaarlijke ontwikkeling. Deze wet bedreigt fundamentele vrijheden, zonder dat duidelijk is welk probleem ermee wordt opgelost. Ik roep u op dit voorstel te heroverwegen en vast te houden aan de kernwaarden van een open en democratische rechtsstaat.