Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam RBL Leerplein Zuid-Kennemerland en IJmond (mr. H. van der Meer)
Plaats Haarlem
Datum 23 september 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het Regionaal Bureau Leerplein van de regio Zuid-Kennemerland en IJmond is op zich positief over het wetsvoorstel terugdringen verzuim en verwijst ook naar de reactie van Ingrado. Op een aantal punten hebben wij aanvullingen, namelijk t.a.v.:
-het leveren van ook de gegevens geoorloofd verzuim door scholen aan leerplicht
-de rol van de Samenwerkingsverbanden t.o.v. leerplicht is niet helder;
-de formatieve en daarmee financiële consequenties zijn niet in beeld gebracht
-artikel 5 a Samenwerking passend onderwijs -jeugd en leerplicht is hierbij van essentieel belang
-verzuim 18+: ook hiervoor zou er een vergelijkbaar wetsvoorstel moeten komen

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Het gaat er om de oorzaken van verzuim aanpakken. Daarmee maakt het niet uit of het geoorloofd ( of ongeoorloofd is, maar of er sprake is van zorgwekkend verzuim. Ook leerplicht zou dus al die meldingen van zorgwekkend verzuim moeten krijgen!
Hierbij helpt allen een preventieve en gezamenlijke aanpak van scholen, kind/ouders, leerplicht en andere partners zoals de GGD en het CJG.

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
De eisen die aan de verzuimmeldingen worden gesteld zijn niet eenduidig.
Ook de rolverdeling tussen de partijen is niet helder, bijvoorbeeld waar is de school verantwoordelijk, wanneer het Samenwerkingsverband en wanneer leerplicht.

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Om de kwaliteit van de verzuimmeldingen te verhogen moeten er minimumeisen komen en ook moet het voor scholen eenvoudig worden verzuimmeldingen te doen, ongeacht het label van het verzuim.
Regionaal zijn wij gezamenlijk bezig een kader in de vorm van een Handreiking schoolaanwezigheid o.g.v. de huidige regels vast te stellen (op basis van een regionaal bestuurlijk convenant Schoolverzuim/Schoolaanwezigheid). Wellicht moet zo'n kader op hoofdpunten landelijk worden aangereikt.

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Niet alleen in ongeoorloofd verzuim, maar ook geoorloofd zorgwekkend verzuim zou leerplicht inzicht in moeten krijgen.
Minimaal het schooljaar.

Vraag6

Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Veel te laat komen
Zorgwekkend ziekteverzuim

Vraag7

Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Wat er aan gedaan is in gezamenlijk overleg door school en kind/ouders