Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zeist
Datum 20 september 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik heb drie hoogbegaafde kinderen die vaak letterlijk ziek worden van het niet passende schoolsysteem. De school sluiting tijdens de Corona pandemie was voor hen een verademing en je zag ze, net als tijdens vakanties, opbloeien en tot rust komen.

Het niet passende onderwijssysteem zorgt ervoor dat mijn kinderen fysieke en mentale klachten (somberheid, onzekerheid en laag zelfbeeld) ervaren. Vervolgens worden ze naar de jeugdzorg verwezen. Wat ons veel tijd en geld kost en niet helpt omdat het onderliggende probleem (naar school moeten) blijft bestaan. De omgekeerde wereld is dit.

Er moet veel meer naar het individuele kind gekeken worden ipv naar een hele groep. Deze wet laat daar geen ruimte voor.

Oorzaak en gevolg staan in het wetsvoorstel verkeerd om: "Door te focussen op aanwezigheid ligt de nadruk op je welkom, veilig en goed voelen op school". In de praktijk werkt dit natuurlijk helemaal niet zo. In de praktijk leidt gedwongen aanwezigheid vaak tot schooltrauma.

Totale aanwezigheid van het kind is nu het doel van het wetsvoorstel. Terwijl sommige kinderen juist gebaat zijn bij meer ruimte, omdat die dwang tot aanwezigheid ervoor zorgt dat ze niet in het systeem passen.

De gemeente krijgt (via de leerplichtambtenaar) in dit wetsvoorstel potentieel toegang tot de medische gegevens van de leerling. Dat is een flinke aanslag op de privacy. Dat vind ik onacceptabel.

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Wellicht dat dit geldt voor kinderen die school niet interessant vinden of waarbij de thuissituatie hen verhindert naar school te gaan. Maar het mag nooit voor elk kind gaan gelden.

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Ik vind ze voldoende duidelijk. Dat baart me juist zorgen.

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Het samenwerkingsverband verband heeft onder eerder verder in de drup dan vooruit gevonden. Hun advies in groep 5 was om onze zoon naar vmbo kader te laten gaan. Omdat hij slechte CITO scores had. Hij doet nu met gemak vwo. De slechte scores kwamen doordat hij op de basisschool 7 jaar onder prikkeld was.

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Een schooljaar. Het welbevinden van een kind is vaak afhankelijk van een docent of van de groep kinderen in de klas. Waardoor het vak jaar tot jaar wisselt hoe ‘erg’ het naar school gaan voor het kind is.

Vraag6

Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Ziek door school