Wetsvoorstel terugdringen verzuim
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Arnhem
|
Datum
|
17 juli 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik word hier echt zo verdrietig van. Ik ben als docent werkzaam in het VO en ik zie echt wel het probleem dat het Ministerie aan wil pakken, maar... het leidt alleen tot een verhoging van de administratieve lasten. Als een leerling bij mij langdurig verzuimd, probeer ik zelf contact op te nemen. Ik ben de afgelopen jaren regelmatig leerlingen thuis gaan opzoeken om ze zo langzaamaan weer stapjes naar school te laten maken. Verbinding zoeken vanuit personen die zij al kennen en vertrouwen in plaats van een anonieme leerplichtambtenaar. Telkens weer wordt mijn administratieve last vergroot, waardoor ik minder ruimte ervaar om echt verbinding te maken met leerlingen. Het Ministerie is daar in alle opzichten debet aan.
Vraag2
Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Nee, in het geheel niet. Allereerst houden scholen vrijwel allemaal al een registratie bij. De wet maakt het alleen maar formeler en administratiever, niet werkender. Ten tweede verschuift de aandacht van de leerling richting de administratie. U heeft werkelijk geen idee hoe sturend een wet is op de aandacht die mensen aan zaken geven. Kijk naar de leerling, niet naar de cijfers.
Vraag3
Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Nee, maar ik voel ook niet de behoefte deze wet met een hoog administratief karakter tot op detailniveau te doorgronden. Gelukkig bepaal ik als docent zelf wel of ik dingen registreer of niet.
Vraag4
Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Uiteraard is de wet uitvoerbaar. Het gaat alleen wel ten koste van de aandacht die we nu aan leerlingen kunnen geven. Het is een politieke keuze wat belangrijk gevonden wordt.
Vraag5
De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Volstrekte onzin is dit. Als een leerplichtambtenaar zich zorgen maakt, dan belt die leerplichtambtenaar mij maar op. Ik kan over iedere leerlingen honderd keer meer vertellen dat er ooit uit verzuimregistratie naar boven zal komen. Nogmaals, uw Ministerie probeert een menselijk probleem op een administratieve manier op te lossen. Dat gaat ondanks alle goede wil hoe dan ook falen.
Vraag6
Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Dit is niet waar het om gaat en het is een sturende vraag. U moet het prangende probleem van schoolverzuim niet op administratieve wijze proberen op te lossen. Geef docenten de ruimte om nog veel meer verbinding te zoeken met leerlingen. Geef hen ruimte om leerlingen desnoods thuis op te zoeken of via een stuk thuisonderwijs weer richting school te bewegen. Ik twijfel niet aan uw goede intenties, maar u verergert het probleem eerder dan dat u het oplost.
Vraag7
Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Gelukkig bepaal ik zelf als docent of ik verzuim registreer of niet. En hoe harder u mij wettelijk dwingt, hoe eerder ik het onderwijs uitstap.