Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam Anoniem
Plaats rhenen
Datum 15 september 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Een groot deel van die kinderen/jongeren (zo ook mijn dochter van nu 12) wil helemaal niet verzuimen, maar zo gewoon mogelijk net als alle andere kinderen naar school. Wat ze wel nodig had, was passend onderwijs, in combinatie met de juiste jeugd GGZ (geen 10 maanden wachten terwijl je bent uitgevallen....). Betere registratie, een oudersteunpunt, of online onderwijs had ons niets geholpen. En zoals mijn dochter zijn er veel meer.

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Er zal best een deel zijn, met name jongeren, die hierdoor beter in beeld komen. Maar met alleen beter in beeld komen los je niets op. Dus nee, dit gaat voor de grote meerderheid niet helpend zijn.

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Ik mag hopen dat dit wetsvoorstel niet zal worden ingevoerd met als doel kinderen zoals mijn dochter weer op school te krijgen.

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Geen idee, dat zal aan deze instanties zelf moeten vragen.

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Ik begrijp niets van deze stelling. De LPA loopt mee in het proces bij uitval, is betrokken en wijst de school het samenwerkingsverband op hun verplichtingen. Dus ook bij deze maatregel vraag ik me af hoe mijn dochter hierbij was geholpen.
Bij dit soort regels voel ik vooral de dwang om kinderen naar school krijgen, terwijl het vooral belangrijk is om te kijken wat ze nodig hebben. Dan maakt het niet uit of het om kinderen gaat met bijvoorbeeld ASS, hoogbegaafdheid, problemen in de thuissituatie of mogelijk afglijden naar de criminaliteit. Kijk en luister naar de kinderen, jongeren en hun ouders, dan zal je het grootste deel van de 'verzuimers' echt helpen.

Vraag7

Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Dat ook scholen en samenwerkingsverbanden zich aan gemaakte afspraken houden. Het is nu ook erg vrijblijvend hoe de samenwerkingsverbanden en scholen geld voor passend onderwijs inzetten. Mijn 'verzuimer' zit nu bijna een jaar thuis, zonder onderwijs, boeken, helemaal niets. Maar omdat het wettelijk moet, is ze nu wel ingeschreven op een VSO, geen idee wat ze met dat geld doen........