Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam Anoniem
Plaats
Datum 19 juli 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ja.

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Nee. De manier van registeren is geen reden voor verzuim. Het verzuim zit hem in andere zaken, die al jaren niet aangepakt worden.

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Voldoende duidelijk.

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Nee, er is nu al geen tijd om te merken dat een leerling al dagen niet op school is.

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
In het geval van ongeoorloofd verzuim is het enkel van belang om eerder ongeoorloofd verzuim door te geven, al het andere verzuim is niet ongeoorloofd en dus anders geoormerkt. Ik denk dat sowieso na elk schooljaar alle gegevens vernietigd dienen te worden.

Vraag6

Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
-Afwezig omdat school niet kan bieden wat de leerling nodig heeft, maar weigert handelingsonbekwaam te zijn -Verzuim omdat er geen passend onderwijs geboden kan worden

Vraag7

Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Passend onderwijs geregeld door scholen, zodat verzuim niet nodig is.