Wetsvoorstel terugdringen verzuim
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Heerlen
|
Datum
|
19 september 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Binnen de groep geoorloofd verzuim is in onze regio een groei. Deze leerlingen worden allemaal op langdurig ziek gemeld en zijn dan bij het SWV niet bekend. Pas op het moment dat zij klaar zijn voor een terugkeer binnen onderwijs in welke setting dan ook, horen wij hier pas van.
Voor het SWV zou het een grote meerwaarde hebben als ook deze leerlingen verplicht gemeld moeten worden binnen het voorgestelde register.
Vraag2
Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Ik denk dat er met deze bijdragen meer ogen zijn gericht op de leerling en er met meerdere professionals gezocht kan worden naar een oplossing. Er zullen dus minder leerlingen tussen wal en schip vallen.
Vraag3
Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Ik vraag me af hoe het Samenwerkingsverband daadwerkelijk inzicht gaat krijgen in de verzuim leerlingen. Moeten wij dit zelf uitvragen bij al onze scholen of wordt dit een automatisch bericht dat wij iedere zoveel weken toegestuurd krijgen vanuit een ander kanaal?
Er wordt gezegd dat alle scholen op uniforme wijze de verzuim leerlingen gaan registreren en dat het SWV hier inzage in krijgt. betekend dit dat er een volledig nieuw systeem komt voor alle scholen binnen NL?
Vraag4
Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Er komen nieuwe taken bij zonder dat er FTE's tegenover staan, dus dit zal zowel voor school als het SWV een uitdaging worden.
Vraag5
De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
3 jaar lijkt mij voldoende om een trend te signaleren.
Vraag6
Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Langdurig geoorloofd verzuim
Langdurig relatief verzuim
Vraag7
Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Op iedere school zouden er meerdere medewerkers moeten zijn die verantwoordelijk zijn voor het tijdig, correct, consequent registreren van het verzuim van alle leerlingen binnen de betreffende school.
Er zou voor alle scholen een uniform systeem moeten zijn dat het volledige verzuim registreert waar ook direct VSV en SWV inzage in kunnen hebben.
Momenteel hebben scholen namelijk ook al een meldplicht bij het SWV, in de praktijk zien we dat hier nauwelijks gehoor aan wordt gegeven. Leerplicht is echter altijd betrokken bij de "verzuimers" aangezien zij deel uit maken van het Ondersteuningsteam binnen de school.