Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Scherpenzeel
Datum 18 september 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
School moet een plek zijn waar een kind veilig naar toe kan en kan leren. Aanwezigheid volgt dan automatisch. Gedwongen aanwezigheid zonder dat de basis en het lesaanbod passend is, is schadelijk voor het kind. Daarnaast is school niet de enige plek waar een kind leert. Er moet ruimte blijven zodat een kind, met goede reden, ook buiten een schoolgebouw de mogelijkheid krijgt om te leren op een voor hem/haar passende manier. Dit kan per kind vragen om een andere aanpak.
Daarnaast zouden gemeenten niet per definitie toegang moeten krijgen tot medische gegevens van een leerling maar uitsluitend na toestemming van ouders/verzorgers. Privacy geldt ook voor kinderen.

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Nee het kan leiden tot school trauma voor kinderen bij wie het onderwijs nu niet passend is. Bovendien is er dan geen ruimte om onderwijs op een andere manier aan te bieden.

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Twijfel over de gedwongen aanwezigheid en privacy van de kinderen

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Idem. Er moet ruimte blijven om maatwerk te leveren in het belang van het kind.

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Dit zou mi niet moeten. Inzage in ongeoorloofd verzuim als eventuele uitzondering maar dan ook slechts max 2 jaar. Situaties kunnen verschillen en de nadruk moet liggen op de oorzaak van het verzuim, niet de frequentie/duur. Geef ouders en leerlingen de ruimte de oorzaak toe te lichten, kijk maar wat goed is voor het kind, niet voor school/overheid/smv.

Vraag6

Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Geen passend onderwijs beschikbaar (bijv in het geval van Hb)
School trauma
Familie verloven
Ruimte om onderwijs op een andere wijze in te vullen/andere locatie.
De hele lockdown periode heeft laten zien dat voor een groep kinderen het thuiswerken een prima (tijdelijke) oplossing is waarbij de opleiding van deze kinderen prima gewaarborgd blijft.