Wetsvoorstel terugdringen verzuim
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
enkhuizen
|
Datum
|
15 september 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Wij hebben twee dochters die helemaal zijn uitgevallen op school. Het gaat om twee kinderen die allebei uitzonderlijk hoogbegaafd zijn. Het is ze niet gelukt om volledig op school te blijven door alle prikkels. Daarnaast hebben ze geen passend onderwijs gehad op hun niveau waardoor ze zijn gaan onderpresteren. Door het onderpresteren zijn ze in een depressie geraakt. Daarnaast hebben ze allebei fibromyalgie. In de herfst en winter is hun focus een stuk minder waardoor ze niet de aandacht, bij het niet passende niveau, kunnen houden.
Onze oudste is net 11 jaar en heeft dit jaar examen gedaan. Niet omdat school dat wilde, want als het aan hun lag had ze weer groep 8 gedaan en weer de herhaling in gegaan. Maar omdat we haar van school hebben gehaald en ze nu op haar niveau uitdaging krijgt. Ze bloeit eindelijk op en raakt uit de depressie. En dit alles terwijl ze nooit 5 dagen in de week naar school is geweest vanaf groep 1 omdat ze dat al niet aan kon.
Onze jongste van bijna 9 is uitgevallen in groep 4. Ze kreeg geen uitdaging op haar niveau en ze kon de prikkels in de klas niet verdragen. Ook in de school waren er op de gang te veel prikkels en dan hebben we het nog niet over het schoolplein gehad. Daarnaast is er niet naar ons geluisterd. We geven al vanaf groep 2 aan dat ze haar op dyslexie moeten testen. Dit is ook alleen mogelijk als je op school zit. Wanneer je niet meer op school zit kan er geen onderzoek plaats vinden. Gelukkig hebben we mensen getroffen die met ons mee dachten en kunnen we eindelijk een onderzoek doen. Maar ook dit is dus nooit in passend onderwijs aangeboden. Er schort nog heel veel als het gaat om passend onderwijs en kinderen die verplicht naar school moeten gaan.
Wanneer, in dit geval hoogbegaafde, kinderen naar school worden verplicht zullen ze steeds verder afzakken in onze maatschappij en raken ze uit eindelijk toch thuis maar dan zeer beschadigd.
Vraag2
Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
nee, kinderen die een rugzakje hebben zullen een zeer negatief effect ervaren.
Vraag3
Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
ja, maar ik zou mijn kinderen dan nog steeds thuis houden. Het welzijn van de kinderen gaat boven schoolgang. Het betekend niet dat ze geen onderwijs krijgen want dat krijgen ze bij ons evengoed.
Vraag4
Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
nee. Er zijn te veel kinderen met een rugzakje of nog een onbekende oorzaak waardoor afwezigheid echt wel genoodzaakt is.
Vraag5
De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Alleen het schooljaar, want soms is er echt een zeer goede reden voor verzuim.
Vraag6
Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
welzijn kind
niet passend onderwijs
ziekte zoals fibromyalgie