Wetsvoorstel terugdringen verzuim
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Noord-Beveland
|
Datum
|
15 september 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Verzuim is vaak het gevolg van wat ervoor ligt, niet de kern van het probleem, maar het resultaat.
Door te focussen op aanwezigheid (bij kinderen die dat niet LUKT) bezorg je deze kinderen en hun ouders meer ellende, meer stress en meer trauma. (Nog) meer focus / dwang aanwezigheid lost de problemen niet op’ maar maakt ze groter.
Juist meer ruimte, minder focus op het moeten passen in het standaard plaatje geeft kinderen de ruimte om bij te komwn en weer te kunnen groeien.
Ik maak me daarnaast zorgen om de privacy: er zijn bij zorgintensieve kinderen al zoveel mensen die van alles moeten weten van kind en gezin. Enig idee hoe dit voelt voor een kind? Een leerplichtambtenaar hoort geen inzage in een zorgdossiet te krijgen.
Vraag2
Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Niet. Je kunt dwingen en eisen, maar je helpt daar kinderen en gezinnen alleen maar verder de afgrond mee in. Mensen met een burn-out dwing je toch ook niet om toch te gaan werken?
Gras groeit door de bodem te voeden, niet door eraan te trekken.
Zo werkt het ook bij kinderen (mensen sowieso).
Vraag3
Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
-
Vraag4
Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Het gaat nu al moeizaam.
Ons kind is compleet overvraagd door een school en leerplichtambtenaar die bleven hameren op aanwezigheid terwijl het heel duidelijk was dat ons kind dat totaal niet meer trok.
Het resultaat: totale uitval.
Wij als gezin / het kind zitten met de brokken.
Vraag5
De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Niet.
Er is altijd een reden voor verzuim.
Zoek die reden en ga daar menselijk mee om. Niet gaan drammen op aanwezigheid. Dat is het staartje van wat ervoor ligt, niet de kern van het probleem.
Vraag6
Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Overvraging / overprikkeling (op school)
Schooltrauma
Vraag7
Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Menselijkheid.
Het zou verplicht moeten zijn om kinderen rust te gunnen en om werkelijk te kijken naar de situatie en het kind.
Ouders en kinderen zouden serieus moeten worden genomen.