Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam Drs TK Rood
Plaats Amsterdam
Datum 29 augustus 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het wetsvoorstel verhoogt de administratieve last voor scholen. Het is een reflex: probleem, maatregel in een overgecompliceerde context toevoegen, kamervraag beantwoord. De uitvoerende organisaties zitten met de gebakken peren.

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Nee. De schoolse context is een complex systeem. Door een lineaire relatie te veronderstellen tussen een probleem -> maatregel -> oplossing, voegen we meer complexiteit toe, vaak met onbedoelde bij-effecten. De verzuimcoödinator is bezig met het opvolgen van protocollen en registreren, en kan in die tijd geen ouders spreken. Het effect is dus nul of negatief. Het vertrouwen in de professional wordt door de beheerskramp ondermijnd. De baan wordt minder aantrekkelijk, doordat de aandacht verschuift van betrokkenheid naar de papieren werkelijkheid op orde brengen. mensen verlaten het beroepsveld. Het probleem wordt nu alleen maar groter...

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Ik heb ongeveer drie minuten de tijd om mij in de nieuwe wet te verdiepen, want er komen al taal van nieuwe regelgevingen op mijn bord te liggen. Ik noem enige appèls vanuit Den Haag aan mij als schoolleider van de afgelopen maanden: aanpak en subsidie basisvaardigheden, helderheid rond passend onderwijs, nieuw inspectiekader, NPO-na Corona verantwoording... Vanuit de nieuwsbrief van de AVS blijkt dit er nu ook aan te komen. Het maakt van schoolleiders willoze, verantwoordelijkheid mijdende regelvolgers.

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Nee.
Ik twijfel niet.
Ik weet zeker dat dit een slecht plan is.
Mijn voorstel zou zijn: leerplichtwet afschaffen en in te ruilen voor een ontwikkelrecht. Onthouden ouders kinderen onderwijs? Gebruik (school-)maatschappelijk werk en jeugdzorg om hier verantwoording in te brengen. Deze structuren bestaan al (kan ook het een en ander in gewied worden). Beter schoolbezoek? leg de verantwoordelijkheid laag, geef veel professionele ruimte, en wied in de regels. ga zeker geen nieuwe regels toevoegen aan de lappendeken die de wetgeving nu al is.

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
De leerplichtambtenaar bij de gemeente posteren om schoolbezoek te monitoren is de zaken nodeloos compliceren. Geef de schoolleiding de ruimte om bij zorgelijk weinig onderwijs te bellen met maatschappelijk werk, desnoods een melding bij Veilig thuis. Geef de leerplichtambtenaren ander werk.
In het algemeen kunnen data twee jaar na het verlaten van de school worden gewist.

Vraag6

Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
?

Vraag7

Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Het is een vreemd plan, dat het beste op de stapel goed bedoeld maar praktisch onhaalbaar kan worden gelegd.