Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam Onderwijsconsulenten (A. Trokasti)
Plaats Den Haag
Datum 22 september 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De ambitie van dit wetsvoorstel - het terugdringen van thuiszitters - juichen wij toe. De inhoud van dit wetsvoorstel zal naar verwachting echter weinig effect hebben op een groot deel van deze doelgroep, kinderen voor wie er geen passende plek is, of die bijvoorbeeld wachten op behandeling, onderzoeken, vormen van zorg, die noodzakelijk zijn om (weer) tot leren en ontwikkelen te komen. Dit wetsvoorstel zal vooral helpend zijn voor de groep waarbij schoolgang wel mogelijk is, maar ouders dit zelf afhouden, of wanneer het kind veelvuldig spijbelt of weigert naar school te gaan. Bij deze laatste groep kun je met dit wetsvoorstel sneller ingrijpen voordat het spijbelen problematisch is geworden. Onze inschatting is dat dit maar een klein deel van de in de toelichting genoemde doelgroep betreft.

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
De maatregelen zullen daar zeer beperkt aan bijdragen. Zie de beargumentatie onder 1.
Belangrijker voor het terugdringen van verzuim is om voor echt dekkend aanbod te zorgen in ieder samenwerkingsverband. Dan wordt het ook zinvol om het onderwijskundig perspectief te betrekken bij de beoordeling van verzoeken tot vrijstelling 5 onder a.
De mogelijkheid van scholen om ook bij verzuim van minder dan 16 uur een melding bij leerplicht te doen is nog te open geformuleerd. Daarin zit het risico dat dit de nieuwe 'escape' wordt wanneer scholen er met ouders niet uitkomen (zoals de veel voorkomende onterechte VT-meldingen waarvan ook de minister heeft uitgesproken dat dit niet de bedoeling is). Voor deze mogelijkheid zou ons inziens een helder afwegingskader moeten worden toegevoegd waarlangs de school kan beoordelen of het noodzakelijk is om dan al een melding te doen bij leerplicht. Dit afwegingskader moet niet per school kunnen verschillen.

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Ja, de toelichting is helder.

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Wij denken dat dit wel uitvoerbaar is. Echter, het levert veel extra administratie op, met naar verwachting relatief weinig resultaat. Er dient heel zorgvuldig afgewogen te worden of deze extra last wel opweegt tegen de verwachte baten.

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
maximaal 3 jaar, en de gegevens dienen per direct te worden verwijderd wanneer de schoolloopbaan is afgerond.

Vraag6

Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Er moeten juist zo min mogelijk categorieën zijn. Hoe meer categorieën, hoe groter de kans op verkeerd invullen (en wat doet de invuller dan als het verzuim dan eigenlijk in meerdere categorieën valt?). Daarnaast kan het zo zijn dat bij te specifieke formulering bepaalde vormen die in de praktijk voorkomen onder geen van de vooraf bedachte categorieën vallen.
Het onderscheid tussen ongeoorloofd en geoorloofd verzuim zou voldoende moeten zijn. Om te voorkomen dat dit voor velerlei interpretatie vatbaar is, zou er een uitgebreide toelichting op beide definities moeten komen. Ongeoorloofd is o.a.: niet ingeschreven, wel leerplichtig / afwezig zonder aangegeven reden (no-show) / afwezig met reden die niet valt onder geoorloofd verzuim (bijv. luxeverzuim)
Geoorloofd is o.a.: ziek, overlijden in de familie, huwelijk in de familie, afwezig i.v.m. therapie, behandeling etc.

Vraag7

Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
De verplichting aan het SWV, en daarmee aan alle besturen binnen dat SWV, om voor ieder kind een passend aanbod te creëren.