Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 21 september 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Prima dat er wettelijk nu een aantal zaken geformaliseerd wordt. Echter, het begint bij 'de basis op orde' op de school! Zowel wat betreft een verzuimprotocol en het naleven ervan als een positieve blik over 'aanwezigheid op school'. Zie ook onze Praktische Handreiking t.b.v. de ondersteuningsstructuur op school: https://www.koersvo.nl/werkwijzer-voor-scholen/ondersteuning-binnen-vo-school/#school-heeft-regie-over-extra-ondersteuning (tevens bijgevoegd).

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Als alles nageleefd wordt, wel.

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Het is duidelijk wat de verwachtingen en straks ook de verplichtingen zijn. We vinden het wel jammer dat het wettelijk verankerd moet worden wat van scholen in de basis eigenlijk gewoon verwacht mag worden (inclusief de kennis en scholing over registratiesystemen). Mogelijk zou de verantwoordelijkheid van schoolbesturen nog beter uit de verf kunnen komen?

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Alles is uitvoerbaar, maar alles kost extra tijd en extra menskracht. Gezien o.a. het OP- en OOP-tekort en de vele wisselingen in het personeel, plus de gevolgen van Corona, het proces waarin Passend Onderwijs nog steeds zit... zullen de scholen en samenwerkingsverbanden dit als een wéér een extra opdracht ontvangen. Dit terwijl de uitvoering op schoolniveau eigenlijk heel klein kan zijn (zie ook vraag 3).

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Bij de overstap van po naar vo in onze regio, melden basisscholen bij de overdracht de verzuimsignalen van groep 6, 7 en 8 via het OKR. Op de middelbare school blijven gegevens bewaard van klas 1 t/m het jaar na uitschrijven.
Het is maatwerk per leerling om in te schatten of een terugblik noodzakelijk is of niet. De gegevens moeten dus wel de hele schoolperiode bewaard worden, maar hoeven niet altijd geraadpleegd te worden.

Vraag6

Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Je wilt elke afwezigheid signaleren vanuit aandacht voor aanwezigheid!

Vraag7

Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Wie doet wat wanneer in verbinding met elkaar. En elk jaar een evaluatie met betrokken partijen. En insteek op preventie, o.a. altijd het gesprek met de leerling.