Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Heerlen
Datum 16 september 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Zeker niet. De focus leggen op totale aanwezigheid van het kind draagt helemaal niets bij aan het terug dringen van verzuim. Zeker niet als het kind wordt verplicht om aanwezig te zijn op een plek die te kort schiet. Het is nodig om naar elk kind individueel te kijken, echt te kijken, en te onderzoeken wat er nodig is. In het belang van het kind.

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Ik kan mij absoluut niet vinden in het wetsvoorstel. Een kind dwingen aanwezig te zijn op een niet passende plek kan zelfs schadelijk zijn en leiden tot trauma. Daarmee vergroot je naar mijn inziens het verzuim, in plaats van het terug te dringen. Creeër ruimte om te onderzoeken wat er echt bij een kind speelt, wat maakt dat een kind verzuimt en dáar iets aan te doen. Bijvoorbeeld zorgen voor kwaliteitsvol (speciaal) onderwijs, samenwerkingsverbanden die inhoudelijk echt een bijdrage kunnen leveren en een betrokken gemeente.

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Nee. Het werk doen waarvoor zij zijn opgericht, passend onderwijs realiseren voor elk kind, lukt ze nu al niet eens. Onderzoek waardoor dat komt en pak dát aan. Kwaliteitsvol onderwijs, geschoolde medewerkers, een veilige plek waar het draait om het kind. En een samenwerkingsverband dat daadwerkelijk een positieve bijdrage kan leveren: door op de hoogte te zijn wat er mogelijk is in de regio en door alle partijen aan te horen; waaronder zeker de ouders.

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Verzuim dring je niet terug door de leerplichtambtenaar inzicht te geven over voorgaand verzuim. Dat doe je door te kijken naar het kind, naar het nu, en daar op in te spelen. Door het bieden van dat wat op dat moment passend is. Ik stel mij ook vragen omtrent privacy: wat als een reden van het voorgaande verzuim medisch is of misschien helemaal niet relevant. De leerplichtambtenaar heeft naar mijn mening niet het recht op zulke mogelijk privacygevoelige informatie.

Vraag6

Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Schooltrauma
Ontbreken van een passende plek, waardoor kind tussen wal en schip valt
Medische redenen, waarbij het niet nodig zou moeten zijn om een diagnose te krijgen maar waar een onderbouwing van een onafhankelijke arts voldoende is. Overprikkeling is hiervan een voorbeeld.

Vraag7

Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Hoogstens de verplichting dat elke partij evenredig gehoord wordt in zijn of haar visie. Dat ontbreekt nu namelijk. En dat er op korte termijn een concreet, passend plan komt. Inhoudelijk kun je naar mijn inziens geen verplichtingen opleggen; dat is zo verschillend per kind.