Wetsvoorstel terugdringen verzuim
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Hoofddorp
|
Datum
|
12 september 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik dat het samenwerkingsverband zich moet richten op passend onderwijs, niet op leerplicht.
Ik zou de leerplichtambtenaar meer mandaat geven om zorg in te schakelen, verzuim heeft bijna altijd een verhaal.
Ik zou het niet wenselijk vinden om de beslissing al dan geen verlof te geven, te delen met externe instanties. Een schoolleider kan dit prima zelf en een actieve melding maken richting leerplicht wanneer het niet goed gaat. Achter het toekennen van verlof binnen de 10 dagen per jaar, zit ook ruimte voor de menselijke maat en de relatie die je als school opbouwt met ouders. Deze is heel belangrijk en moet er altijd bij betrokken worden. Puur de wet uitvoeren is niet altijd de beste oplossing. Schoolleider moet bevoegd blijven hierin te beslissen.
Vraag2
Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Nee, het leidt tot meer overleg en bureaucratie.
Verzuim ligt vaak aan de situatie thuis. Zorg en hulp verlening, schoolcoach of Ouder Kind adviseur, zijn eerder de instanties die ik zou betrekken bij structureel verzuim.
Vraag4
Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Nee. Ik denk dat het samenwerkingsverband al te veel werk heeft om alle kinderen die extra ondersteuning nodig hebben goed te bedienen. Ook verwijzingen naar het SO en SBO zijn tijd rovend en behoeven aandacht en tijd. Ik vind verzuim ook niet passen in de kerntaken van de samenwerkingsverbanden. Er zijn er nog genoeg die het nog niet op orde hebben.
Vraag5
De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Deze worden in ParnasSys geregistreerd. Altijd zichtbaar.
Vraag6
Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Ik denk niet je met categorieën moet werken. Wat we zeggen, er zit bijna altijd een verhaal achter. Hoe ga je dat onderbrengen in categorieën? Standaardisatie is geen oplossing. Laat de schoolleider het afhandelen met leerplicht. Zijn capabel!