Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Reactie

Naam SWV Roosendaal-Moerdijk (Jack M. Biskop)
Plaats Roosendaal
Datum 8 september 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel 'Terugdringen verzuim'? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het terugdringen van schoolverzuim is al jarenlang speerpunt van beleid. Dit wetsvoorstel poogt de bestaande praktijk enigszins aan te scherpen door wijzigingen aan te brengen in de verzuimregistratie, het verzuimbeleid en de procedure voor vrijstellingen. Helaas is er niet voor gekozen om een meer fundamentele keuze te maken, die beter aansluit bij de maatschappelijke roep om niet langer uit te gaan van leerplicht maar van leerrecht. Door het nalaten van die fundamentele aanpak, o.a. verwoord door Marc Dullaert in ‘De kracht om door te zetten’, wordt met pijn en moeite wat veranderd in de procedures, maar kiezen we er niet voor om de bandbreedte van onderwijs flexibeler te maken: alle kinderen volgen voor 0 tot 100% van de tijd onderwijs, waarbij het percentage regelmatig wordt geëvalueerd en aangepast.

Bij de verzuimregistratie begint zich een probleem af te tekenen dat ook in andere beleidsnota's en wetsvoorstellen de kop op steekt. Het samenwerkingsverband wordt in stelling gebracht om problemen op te lossen, waarvoor hier wel een wettelijke basis wordt aangereikt, maar die ook leidt tot een andere kijk op de rol van samenwerkingsverbanden. Wat ontbreekt is een toekomstvisie op de samenwerkingsverbanden. Hier lijkt sprake te zijn van een salamitactiek door steeds kleine taken over te brengen. Helemaal onduidelijk wordt het wanneer een taak van de leerplichtambtenaar (absoluut verzuim) bij de samenwerkingsverbanden wordt neergelegd, alsof alle absoluut verzuim te maken heeft met een dekkend aanbod.

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om verzuim terug te dringen? Waarom denkt u dat wel of niet?
Door registratie te verbeteren zal het verzuim ongetwijfeld verminderen, maar de echte probleemverzuimers worden met dit voorstel niet aangepakt. De grootste groep probleemverzuimers zijn verborgen thuiszitters. Leerlingen die als ‘geoorloofd verzuim’ staan geregistreerd, komen niet naar boven en dus blijft ook het samenwerkingsverband in het duister tasten, terwijl juist bij deze groep vaak de meeste winst te halen is. Als het ‘geoorloofd verzuim’ ‘ongeoorloofd’ is geworden, zijn de mogelijkheden duidelijk minder.

Vraag3

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
De voorschriften zijn voldoende duidelijk uitgewerkt, maar de kernvraag (zie ook hierboven) of dat voldoende is om het verzuim substantieel terug te dringen.

Vraag4

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Wanneer in de memorie van toelichting staat dat dit wetsvoorstel niet leidt tot gevolgen voor de rijksbegroting, dan krijgt het samenwerkingsverband er dus taken bij zonder middelen. Dat is niet meer te doen. Er is niet alleen meer duidelijkheid nodig over taken en rollen, maar ook over de bijbehorende financiering. Taken van de leerplichtambtenaar overnemen is niet wenselijk en zeker niet zonder de bijbehorende middelen.

Vraag5

De regering vindt het van belang om bij een melding van ongeoorloofd verzuim de leerplichtambtenaar inzicht te geven in al het voorgaande verzuim. Hoe lang denkt u dat deze gegevens bewaard dienen te worden om het doel terugdringen van verzuim te kunnen bereiken?
Verzuimcijfers van meer dan een jaar oud lijken niet meer relevant voor het verzuim dat via dit wetsvoorstel moet worden aangepakt.

Vraag6

Welke categorie(ën) van redenen van afwezigheid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Geen enkele categorie van verzuim mag ontbreken! Wanneer er problemen zijn in de schoolgang moet duidelijk gemaakt kunnen worden, hoe het verzuim zich heeft ontwikkeld. De ernstige verzuimgevallen zijn vaak erg complex en het is maar de vraag hoe categorieën helpend zijn bij het oplossen.

Vraag7

Welke verplichtende elementen in het verzuimbeleid zouden wat u betreft niet mogen ontbreken?
Geen reactie. Verplicht niet te veel, zou het uitgangspunt moeten zijn.