Initiatiefwet vergroten beslissingsruimte gemeenten bij terugvordering bijstand

Reactie

Naam Uva & Hogeschool Leiden (prof. dr. GHP van der Helm)
Plaats Amsterdam
Datum 25 maart 2021

Vraag1

Draagt de initiatiefwet bij aan het doel om gemeenten meer beslissingsruimte te geven en menselijke maat toe te passen wanneer een bijstandsontvanger de inlichtingenplicht heeft geschonden?
Als voormalig ambtenaar bij de sociale dienst en onderzoeker destijds bij de VNG en nu onderzoeker in het sociale domein ben ik vaak situaties tegengekomen waarin het criterium voor afzien van terugvordering (dringende redenen artikel 58 lid 8 Pw) moeilijk hard te maken is, maar het wel duidelijk was dat wel terugvorderen toch ernstige nadelen had voor kansen op reintegratie en participatie. Dat argument kon destijds niet worden meegenomen.
In de situaties van mensen in de Bijstand zijn veel grijstinten en onbekende variabelen en niet zelden zijn er sprake van 'wicked problems' (problemen waar geen duidelijke oplossing voor zijn). Ik juich het daarom toe om gemeenten meer beleidsvrijheid te geven om plaatselijk afwegingen te maken. En bovendien: er is geen gemeente die fraude gaat toedekken. Daarom vind ik dit een goed voorstel.
Mvgr
prof. dr. GHP van der Helm
Hogeschool Leiden & UvA
helm.vd.p@hsleiden.nl