Regeling met terugwerkende kracht Nederlands verzekerd

Reactie

Naam E.G. Hoepelman
Plaats Weelde (België)
Datum 6 november 2024

Vraag1

Heeft u opmerkingen of vragen bij de regeling of bij de toelichting?
Dát iemand verzekerd is volgt, van rechtswege, uit de socialezekerheidsverordening(en). Als nationale administraties daarop niet aansluiten, ontstaat mismatch aan premiezijde en aan uitkerings-/verstrekkingszijde. Het repareren daarvan is - onmiskenbaar - bewerkelijk.

Als de burger niet correct is verzekerd, doordat hij vooralsnog is aangesloten bij het niet (langer) op hem van toepassing zijnde nationaal socialezekerheidsstelsel, ontstaan problemen. Voor burger betekent het bijvoorbeeld dat zijn aanvullende privaatrechtelijke ziektekostenverzekering niet aansluit op het vigerend wettelijk verzekeringspakket (deels dubbel verzekerd en deels niet verzekerd). Voor overheid betekent het dat er ten onrechte nog geen aansluiting is geadministreerd, hetgeen later moet worden gerepareerd.

Naar mijn waarnemingen valt nog veel winst te behalen in het vóórtraject. Een correcte instroom aan de voorkant, voorkomt reparatie aan de achterkant. Het is aan burger en overheid om te streven naar een correcte verzekeringspositie. Burger dient voortvarend te melden dat hij (meer) is gaan werken buiten zijn woonland. Dat stelt de betrokken overheidsorganen in de gelegenheid een oordeel te vormen of zijn socialezekerheidspositie wijzigt. Overheid kan nog ‘winst’ behalen door beter gebruik te maken van EESSI, het Europees elektronische uitwisselsysteem voor gegevens over sociale zekerheid.

Slechts voor de gevallen die we in het voortraject niet tackelen, is reparatie achteraf nodig.

Is het een idee de Zvw in overeenstemming te brengen met verordening, door de beperking in terugwerkende kracht (tot 4 maanden, art. 5, vijfde lid, onderdeel a, Zvw) te laten vervallen? Daardoor loopt Zvw ook weer parallel met Wlz, die ook geen beperking in terugwerkende kracht kent.

Als de beperking in terugwerkende kracht vervalt, dienen allerlei financiële verrekeningen alsnog plaats te vinden. Dat is onvermijdelijk. Ook de consultatie-versie doet dat. Echter, de consultatie creëert een nieuwe administratieve stroom. Is dat nodig, of kunnen we volstaan met de bestaande administratieve stroom?

Mijn voorstel:
- heroverweeg de 4-maandstermijn, of schrap deze geheel.
- gebruik EESSI om voortvarendheid te betrachten