Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam nvt (MSc. J.J.W. Tiesinga)
Plaats Meppel
Datum 28 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
"De vraag of deze AMvB een adequate manier is om tot verdere taakherschikking te komen is misleidend en geeft geen antwoord op de vraag of de beoogde taakherschikking wenselijk is in de mondzorg. Ik maak gebruik van deze ruimte om te zeggen dat ik TEGEN taakherschikking in de mondzorg ben. Daarnaast zal de taakherschikking NIET leiden tot een oplossing voor het tekort aan in Nederland opgeleide tandartsen."

Ik ben het niet eens met de plannen om de volgende redenen:
- De samenhang komt in het gedrang. Waar elders in de zorg samenwerking het devies is om tot goede en efficiënte zorg te komen, stimuleert de minister met haar plannen in de mondzorg het tegenovergestelde.
- De kans op onvolledige diagnoses neemt toe. Het is de tandarts die beschikt over de klinische kennis en ervaring om een complete diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen. De voorgestelde taakherschikking doorkruist dit en vergroot de kans op onvolledige en niet op elkaar aansluitende diagnoses.
- De patiënt wil dat de tandarts de regie over zijn mondgezondheid houdt. Uit recent onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 83% van de patiënten wil dat de tandarts de periodieke controle uitvoert (vs 5% mondhygiënist). En 88% wil dat de tandarts kleine gaatjes vult (vs. 2% mondhygiënist).
- De aandacht voor preventie neemt af. Als de mondhygiënist een deel van de taken van de tandarts overneemt, wie neemt dan de taken van de mondhygiënist over? Preventie, een van de succesfactoren in de Nederlandse mondzorg, zal minder aandacht krijgen, met alle negatieve gevolgen van dien.
- Het risico op overbehandeling neemt toe. Er zullen bijvoorbeeld extra foto’s worden gemaakt. Voorheen alleen bij de tandarts voor de tandarts én de mondhygiënist samen, nu bij beiden voor eigen gebruik.
- Het leidt tot extra afspraken en verwarring bij de patiënt. Bij wie moet ik zijn met mijn gebitsprobleem, de mondhygiënist of de tandarts? En moet ik nu voortaan naar twee verschillende adressen om mijn mond gezond te houden? Wie kan ik aansprakelijk stellen als er problemen zijn?
- Het voorstel lost geen enkel probleem op. Het binnen de huidige wetgeving effectiever inzetten van mondhygiënisten in de zorg voor kwetsbare ouderen en kinderen - zoals de KNMT bepleit - doet dat wel.