Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam Tandzorg Drachten (drs R.D. de Vries)
Plaats Drachten
Datum 28 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Taakherschikking in de mondzorg zoals in het besluit is voorgesteld zal leiden tot zeer ongewenste effecten.

Strikt genomen bestaat het aantal "complexe behandelingen" die in een gemiddelde tandartspraktijk plaatsvinden maximaal uit ongeveer 20 tot 30% van de klinische behandeltijd. De rest van de behandeltijd bestaat uit controles, gebitsreiniging en het vervaardigen van restauraties. Veel tandartsen hebben door de jaren heen geanticipeerd op een mogelijk tandarts-tekort door te gaan werken middels een meerstoelen-concept i.c.m. specifiek opgeleid hulp-personeel zoals preventie-assistenten en mondhygiënisten.
De praktijkkosten van tandartspraktijken zijn gemiddeld 70-80% van de praktijkomzet. De omzetten zijn over het algemeen stabiel en worden tot op heden voornamelijk beïnvloed door tariefmaatregelen zoals onlangs doorgevoerd na het kosten onderzoek van de NZA.

Een voorgenomen taakherschikking leidt tot een vermindering van de omzet bij de tandartspraktijken waarbij in ogenschouw genomen moet worden dat de praktijkkosten niet gelijkmatig dalen met de verminderde omzet. De realiteit is dat de praktijken die recent geïnvesteerd hebben en dus ook hogere kosten dan een gemiddelde tandartspraktijk noodzakelijk hulppersoneel zal moeten ontslaan en mogelijk zelfs een faillissement boven het hoofd hangt.
Het is de vraag of de Nederlandse gezondheidszorg hiermee gediend is.