Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam Tandartsenpraktijk Lansingerland (drs R.Ph. van der Linde)
Plaats Berkel en Rodenrijs
Datum 8 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Neen, Het is onwenselijk de regie van de mond bij meerdere behandelaren tegelijk uit te zetten.
Een mondhygiënist kan wellicht wel technisch de voorbehouden handeling uitvoeren (ook al blijft het de vraag wat hij of zij doet als het te diep wordt en escaleert, daar heeft de mondhygiënist geen opleiding voor), maar het is mijnsinziens nog belangrijker om te weten wanneer een behandeling niet uitgevoerd moet worden.
Mijn ervaring is dat een mondhygiënist al snel denkt dat een gaatje curatief behandeld moet worden, terwijl terughoudendheid vaak een betere keuze is. Monitoren en preventie zijn dan de eerste keuze.
Om dit te proberen uit te leggen wil ik de vergelijking trekken met een tandarts die een patiënt van een andere tandarts in de weekenddienst ziet. Deze tandarts zal geneigd zijn erg terughoudend te behandelen omdat hij of zij geen enkel idee heeft wat de plannen van de huistandarts zijn met het gebit van de betreffende patiënt. En deze patiënt zelf is zelden in staat die informatie juist en volledig over te dragen.
Ik pleit zodoende voor het behoud van een persoon die de regie houdt over de complete mond. En hier ook verantwoording van kan wil en moet afleggen.
In mijn praktijk mag een mondhygiënist ook die primaire caviteiten behandelen, maar wel in gevallen die passen in het behandelplan van de patiënt, waar ik (tandarts) de regie over heb.
Het gaat mij niet om broodnijd, het gaat mij niet om bekwaamheid en in eerste instantie niet eens over de onvoldoende kennis en kunde in geval van een te diep gat (dat is namelijk niet altijd goed in te schatten van te voren, maar als het gebeurd moet er wel adequaat gehandeld worden en dat kan en mag een mondhygiënist niet), maar het gaat mij er om dat slechts 1 persoon de regie kan hebben, monitoort, evalueert, contact houdt met andere mondzorgverleners en voor het ook het aanspreekpunt is, preventief bijstuurt en slechts wanneer nodig is dan pas curatief ingrijpt.
Dit kan alleen in een setting zoals in mijn praktijk, waar alle kennis en kunde onder een dak aanwezig is.
Ter info, ik (tandarts) heb een maatschap met een mondhygiënist en samen runnen we een mooie praktijk. Samen, omdat we zo de patiënten het beste kunnen dienen.
Desgewenst wil ik mijn woorden ook mondeling toelichten. Wellicht is dat duidelijker.
R. van der Linde, tandarts
reinier@vanderlinde.nl