Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist
Reactie
Naam | c (drs a b) |
---|---|
Plaats | d |
Datum | 11 september 2016 |
Vraag1
Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Neen,
De tijdsduur is te lang, na 5 jaar zal er significant door de mondhygienist moeten zijn geïnvesteerd en is terugdraaiing lastig.
Er is op voorhand geen analyse van de effecten geweest
De beroepsgroep tandartsen is niet geconsulteerd, hun samenwerking is essentieel maar onwaarschijnlijk
Eerder werd na veel onrust al na een half jaar een experiment vrije prijzen stopgezet. Deze onrust heeft lang na het experiment voortgeduurd.
In de afgelopen vijf jaar is er een experiment mondzorg geweest, een radicale verandering van de verrichtingen lijst. Een generieke korting, een ketenzorgcode J80 onder zeer fel protest, 30% korting op de ortodontie tarieven. Elke keer heb ik gemeend dat het nu genoeg was geweest. Dergelijk geluid kwam er ook uit overheidshoek. Dit nieuwe initiatief leert mij dat het nooit genoeg is. Wij kunnen als tandartsen niet uitgaan van het vertrouwensbeginsel. Mijn medewerking in dit experiment zal indien mogelijk ook nihil zijn, immers de taakherschikking houdt bij vestiging van een dergelijke mondzorgverlener binnen het dorp waar ik praktiseer zeer verstrekkende gevolgen in, zeker wanneer hij of zij dit tegen een lager of gecontracteerd tarief mag doen. De afgelopen 5 jaar heb ik geïnvesteerd in deze praktijk, door assistentes op te leiden om efficiënter te werken. Door 3d röntgenapparatuur aan te schaffen, een in huis tandtechnisch lab voor meer service, het overnemen van orthodontische behandelingen voor collegea ook wanneer de tarieven lager werden. Maar u heeft maar 1 doel, de laagste prijs tegen welke kwaliteit dan ook