Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam a.l. van Raalten
Plaats Velsen zuid
Datum 29 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Neen.
Behalve dat ik mijn ethische vraagtekens zet bij een experiment met patienten, waarbij irreversibele en weefselverwijderende behandelingen worden uitgevoerd door personen waarbij kennelijk men het nog niet zeker weet of dat allemaal wel naar wens zal gaan, lijkt het mij, dat de opbouw van de taakherschikking, met daarbij hoe daadwerkelijk de taken worden verdeeld en vooral de verantwoordelijkheden en onderlinge aansluitingen eerst moet worden afgedekt. Daarbij opgemerkt, dat een taakherschikking in de zorg een continue ontwikkeling is en hier contructief aan gewerkt dient te worden.
Op dit moment zijn er de nodige problemen met vrij gevestigde mondhygiënisten(en tandporthetici) die hun werkgebied te buiten gaan, geen opvolging hebben voor onverwachte noodsituaties en geen terugkoppeling en toetsing kennen. De mongzorg"keten"met de eindverantwoordelijke(in principe de tandarts) moet voor de patient en behandelaars helder , duidelijk, werkzaam en functionerend zijn.
Tot slot: juiste de "eenvoudige"tandheelkunde speelt aangaande de cariesontwikkeling en tandvleesproblematiek een doorslaggevende rol en zou juist het onderwerp moeten zijn voor meer onderzoek en research. Hier is de gezondheidswinst te halen en kan en moet juist de hoeveelheid cure behandeling verminderen door een betere care(preventie) Te veel ongecoördineerde boorders geeft een slechte impuls.