Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam tandarts B.C. Salomé
Plaats Meppel
Datum 20 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Nee, de tandarts als goed opgeleide professional moet de spilfunctie houden rondom wat er in de mond van de patiënt gebeurd.Hier heb je kennis en ervaring voor nodig .
Laat de mondhygienist vooral doen waar ze tot nu toe voor zijn opgeleid, preventie en behandeling van tandvleesproblemen, er is nog genoeg werk voor ze te verzetten op dit vlak. Moet het deel tandvleesbehandeling in hun opleiding uitgehold worden tgv curatie ? waarom dan nu een verruiming van het takenpakket? voor het huidige werk van de mondhygienist dan nog lager opgeleiden inzetten?Met het gevaar dat wat we bereikt hebben op het gebied van preventie nu verloren gaat ? En dit dan onder het mom van kwaliteitsverbetering ? Ik kan het voordeel er niet van zien.