Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist
Reactie
Naam | tandarts Hans Heijboer |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 19 september 2016 |
Vraag1
Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Mijn antwoord op deze vraag is negatief.
In dit experiment worden mondhygienisten (moet dat niet zijn mondzorgkundigen?) uitgenodigd zelfstandig te diagnosticeren en indiceren van behandelingen. Een simpele vulling maken zullen ze wel kunnen. Maar wat als er compicaties optreden, bijv. expositie van de pulpa of een niet geslaagde behandeling? De behandelaar is verantwoordelijk voor de behandeling en moet adequaat nazorg leveren. Als deze nazorg buiten zijn competenties liggen wie neemt dan de rol van behandelaar over tegen welke financiële consequenties.
Wie is verantwoordelijk voor alle informatie zichtbaar op röntgenfoto's?
Als behandelaar zal de mondhygienist dezelfde medische kennis als de tandarts moeten hebben.
Als tandarts is mijn ervaring dat een goede mondhygienist te weinig vooorhanden is. Het gebied van mondhygiene zal meer bij de preventieassistent komen te liggen die nauwelijks opleiding heeft. Dit deel van de tandheelkunde kan alleeen maar achteruit gaan.
De enige oplossing die ik zie is dat de tandarts blijft indiceren en de verantwoordelijkheid blijft dragen en een deelbehandeling zo mogelijk in zijn eigen praktijk overdraagt aan een mondhygienist.
Onderschat niet de investeringen die nodig zijn voor het inrichten van een behandelruimte die voldoet aan de richtlijnen. Tegen welk tarief moet de mondhygienist gaan presteren en zal dit goedkoper zijn?
Het eerder experiment met de vrije tarieven heeft veel onrust, extra werk en onkosten met zich meegebracht en is vroegtijdig afgeblazen. Is dit experiment nu eenzelfde lot beschoren?
Willen wij echt goedkopere tandheelkundige zorg dan moeten we vol inzetten op preventie en voorlichting. Dit is nou net het gebied dat de overheid met haar maatregelen tot ondergeschoven kindje heeft gemaakt.