Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam Mondhygiënistepraktijk The Toothfairy (Mondhygienist B.Health Marysol Bouwens-Verloop)
Plaats raamsdonk
Datum 29 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Dat is het zeker! Ik ben vrijgevestigde Mondhygienist en dikwijls ondervind ik problemen als ik netjes vraag om een opdracht voor anesthesie , of preparatie/ restauratie bij een patiënt die dit graag bij mij wilt laten doen. Wat ook een rol speelt zijn de lange wachttijden bij tandartsen en het feit dat zij tandartsassistenten wel deze vullingen laten leggen. Vaak wordt er dan niet gecontroleerd of dit goed is gegaan. Ik zie vervolgens patiënten binnenkomen met bar slechte randaansluitingen van de vullingen. Dit heeft tot gevolg dat er secundaire caries kan ontstaan en / of tandvleesontstekingen door plaque ophoping.
De patiënten die ik zie en waarbij ik een gaatje constateer zou ik gelijk kunnen helpen, omdat alles al ingericht is en ik heel ruim plan. Dat is meestal ook de werkwijze van vrijgevestigde Mondhygienisten (ruim plannen).
Het is ook niet zo dat de preventie op een lager pitje komt te staan, nee het is nog steeds target nummer 1. Bovendien kunnen wij , als we zelf röntgenfoto's mogen maken ook betere diagnoses stellen. Röntgenfoto's worden dikwijls niet verstrekt door de tandartsen.

Bijlage