Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam tandartsenpraktijk goudplevier (J.I.R. Plugge)
Plaats Bodegraven
Datum 29 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Nee, de voorgestelde amvb is geen adequate manier om tot een verdere taakherschikking in de zorg te komen. Het huidige systeem moet gehandhaafd blijven om de kwaliteit naar zorg tegenover een over het algemeen onwetende patient te kunnen garanderen. Zorgverleners zonder acedemisch denk niveau zijn niet volledig in staat te oordelen over situaties die in de nieuwe situatie zullen ontstaan. Uiteindelijk zullen de problemen die hierdoor ontstaan, waarvan de patient de dupe is door de tandarts moeten worden opgelost. Ook bevordert dit voorstel de transparantie in de zorg niet. Hede ten dagen doen veel zorgverleners zich al voor als iets wat zij niet zijn. De duidelijke scheiding die nu nog aanwezig is vervaagt verder waardoor patienten zeker benadeelt kunnen worden.