Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam Dr. L.A. Jongsma
Plaats Leiden
Datum 27 september 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
NEE. Ik denk dat dit de mondzorg niet ten goede komt, omdat dit een van de belangrijkste pijlers onder de mondzorg wegzaagt, namelijk preventie. De mondhygienisten presteren nu al onder grote druk om de huidige Nederlandse bevolking van goede preventie te voorzien. Als van hen verlangd wordt ook curatief aan de slag te gaan komt er nog minder tijd voor preventie, waardoor zowel cariës als parodontitis zullen toenemen, met hogere zorgkosten tot gevolg op de (middel)lange termijn. Een betere, en ook meer logische, oplossing voor het tandartsentekort is het opleiden van meer tandartsen.

Mondhygienisten zijn op zichzelf prima in staat te (leren) boren, vullen en verdoven, waar het relatief eenvoudige behandelingen betreft. Waar ik moeite mee heb is dat straks onduidelijk zal zijn wie de regie heeft. de kracht van de huidige situatie is dat de mondzorgkundige, hiervoor opgeleid, behandelt in opdracht van de tandarts. Dat betekent dus een visie, een behandelplan, een zorgplan en -doel en als gevolg daarvan optimale communicatie en minimale onder- of overbehandeling. Juist in het onderdeel diagnose en behandelplanning komen alle facetten van de tandheelkunde samen en is het noodzakelijk over alle kennis in de volle breedte te beschikken om tot het voor de patiënt meest wenselijke en doelmatige plan te komen. Als de regie versnipperd wordt zal dit leiden tot onduidelijkheid, onder- en (met name) overbehandeling en als gevolg daarvan hogere zorgkosten en, belangrijker, een slechtere mondgezondheid voor de Nederlandse bevolking.