Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Reactie

Naam tandartsprakyijk Kraan cs (drs PG Kraan)
Plaats Bovenkarspel
Datum 2 oktober 2016

Vraag1

Met deze amvb wordt een vijfjarig experiment gestart waarbij door taakherschikking de mondhygiënist de bevoegdheid krijgt bepaalde voorbehouden handelingen nu ook zelfstandig te verrichten.

Bent u van mening dat de voorgestelde amvb een adequate manier is om tot verdere taakherschikking binnen de mondzorg te komen?
Waanzinnige gedachte. Alleen de tandarts, met een 6 jarige universitaire opleiding kent de gehele tandheelkunde. De controle dient dus altijd door een tandarts gedaan te worden. He lijkt zo'n eenvoudige handeling, maar is van groot belang voor de mondgezondheid van de patiënt. Bij versnippering komt er een wirwar van behandelingen, los van elkaar, waar ieder zijn deel uit haalt. Het totaalbeeld van de mond wordt hier los van gelaten.
Bovendien moet iedereen ook de complicaties van zijn behandeling kunnen oplossen. Wat te doen bij het raken van een zenuw bij boren door een minder bevoegd en opgeleid vrijgevestigde hulpverlener. Of bij inspectie van de mondholte zonder goede kennis van mondkanker en/of ziektebeelden mbt de algemene gezondheid. Plus waarschijnlijk een wildgroei van röntgen foto's. Terwijl de stralingsbelasting voor de patiënt zo laag mogelijk dient te zijn. Leidt gewoon meer tandartsen met een veel bredere algemene kennis en ontwikkeling op, ipv allerlei surogaat tandartsen, die allemaal hun eigen ding gaan doen. Het zal leiden tot duurdere tandheelkunde omdat ieder zijn investering moet terugverdienen en er ook goed van wil leven. Bovendien zal de preventie op een lager pitje komen te staan, doordat veel mondzorgkundigen het huidige belangrijke werk van de mondhygiënist niet meer zullen doen. Maar het allerbelangrijkste resultaat zal een slechtere mondgezondheid voor de nedelandse bevolking zijn. Duurder, ondoorzichtelijker en slechter.