Tijdelijke subsidieregeling omschakeling naar verwerking circulaire plastics

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Volendam
Datum 27 maart 2024

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. Verwacht u dat de regeling effect zal hebben op u of uw organisatie?
Als verwerker van polymeren tot verpakkingsfolie hebben wij inmiddels al erg veel ervaring opgedaan en resultaten bereikt rondom het vervangen van virgin grondstoffen voor recycled grondstoffen (PCR) in diverse niet contact-sensitieve verpakkingsfolies.
Voorwaarden:
Naast toegang tot goed recyclaat in stabiele volumes worden vergt dit grote investeringen in nieuwe machines (veelal dedicated machines om kruisbesmetting met contact-sensitieve toepassingen te voorkomen), vergt het langdurig investeren in R&D, is nauwe samenwerking met de klant (de verpakker) essentieel en zal de folie met PCR content niet significant dikker en kwalitatief veel slechter mogen zijn, want dan is het netto milieu-effect minimaal.
Kortom, ondersteuning in geld en expertise zal veel beginnende bedrijven goed helpen. €25k is echter vaak een druppel op een gloeiende plaat. Het werkt vooral in het begin zwaar lastenverhogend. Helemaal als er duur biobased, drop-ins, of credits toegepast moeten worden. Dat zal allemaal doorbelast moeten worden aan klanten. De meesten zullen dat niet accepteren en als gevolg hun verpakkingen en plastic producten zonder recyclaat of duur biobased uit het buitenland importeren.
Zoals bij afvallen geldt dat de eerste kilo’s vaak het makkelijkst gaan. Wij zijn in ruim 4 jaar van 0% pcr in onze niet contact-sensitieve producten gestegen naar 15% gemiddeld. Wij hebben de meest voor de hand liggende producten reeds omgezet. Het tempo waarmee we dit verder kunnen verhogen is nu erg traag, terwijl de R&D effort hetzelfde blijft. De doelen van NCPR voor ons totaalpakket (inclusief contact-sensitieve volumes) zijn niet haalbaar binnen de komende 3 jaar.
Het prijsverschil met aanbieders uit het buitenland zal along the way verder toenemen. Vraag is dus of alle reeds behaalde milieu-winst straks vergeefs is wanneer we echt business gaan verliezen.
Als de NCPR in de voorgestelde opzet doorgezet gaat worden, dan dienen daar veel substantielere subsidies tegenover te staan die niet alleen quick wins ondersteunen, maar ook kunnen helpen voorkomen dat eindprijzen ver boven die van buitenlandse concurrenten komen te liggen (kortingen op biobased grondstoffen, tijdelijke fiscale lastenverlaging voor verwerkers e.d.). Plastic verpakkingen produceren is over het algemeen een marginale business die wel veel werkgelegenheid, innovatie en mileu-winst oplevert voor Nederland. Help die niet om zeep, maar bescherm het juist.