Tijdelijke subsidieregeling omschakeling naar verwerking circulaire plastics
Reactie
Naam
|
Timmerije B.V. (JWH Kolnaar)
|
Plaats
|
Neede
|
Datum
|
26 maart 2024
|
Vraag1
Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. Verwacht u dat de regeling effect zal hebben op u of uw organisatie?
Voor ieder product dat we als technisch spuitgietbedrijf produceren zal de bijmengverplichting tot gevolg hebben dat we dit opnieuw zullen moeten homologiseren o.b.v. de aangepaste grondstof met mechanische recycle content. D.w.z. proefspuitingen doen, testen en klantacceptatie verkrijgen. De tijdelijke subsidieregeling zal hier in moeten voorzien.
Hiernaast zal het niet altijd mogelijk blijken om een functioneel en visueel goed werkend bestaand product te maken met een aangepaste grondstof met mechanische recycle content. In dit geval zal het design van het product in overleg met de oem aangepast moeten worden om de recycle grondstof te kunnen accommoderen. Wij noemen dit "design for circularity". Een veranderd productontwerp betekent in de praktijk een matrijsaanpassing, in het minst gunstigste geval zelfs een nieuwe matrijs. Voor nieuwe producten kan van meet af aan rekening worden gehouden met een aangepast matrijsontwerp. Dit is eenvoudiger dan het circulair maken van bestaande producten. De subsidieregeling zal moeten voorzien in het compenseren van kosten voor het aanpassen van matrijzen.
Tenslotte zal voor het eenvoudiger maken van het disassembleren van eindproducten van oem's gekeken moeten worden naar "design for disassembly". Hier hoort bij dat de samenstellende kunststofonderdelen bij voorkeur uit een enkele grondstof met recycle content bestaan. De subsidieregeling zal hier in tegemoet moeten komen.
Indien de subsidieregeling aan deze voorwaarden tegemoet kan komen, dan is het onze overtuiging dat we een bijmengnorm van 25%-30% in 2030 moeten kunnen halen binnen de sector van technische kunststofonderdelen.