Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Delft
Datum 15 april 2022

Vraag1

Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Fijn dat de Nederlandse overheid de invloed van autoritaire staten als Rusland en China wil onderzoeken en bestrijden. Schokkend dat de Nederlandse overheid dat doet door vergaande surveillancemaatregelen die vooral de eigen burger in het vizier brengen. Onze grondrechten en vrijheden die ons juist onderscheiden van andere politieke regimes worden en masse door de gehaktmolen gehaald uit angst voor cyberdreiging?

Naast inhoudelijke zorgen heb ik ook procedurele zorgen bij dit voorstel. 'Tijdelijke wet'? Tijdens de coronacrisis is gebleken dat dat concept veel tijdelijker klinkt dan is in de praktijk. 'Adequaat toezicht', oftewel: toezicht achteraf? Dit lijkt wel een cliché uit politieseries, waar een rechercheur iets doet wat dan eigenlijk niet mag van zijn chef en dan tóch de grote boef weet te vangen! Hoera voor de pro-actieve agent, en ach, die rechtsstaat, laat maar zitten, daar vang je geen boeven mee. De reden dat toestemming van tevoren nodig is, en dus een rechtvaardiging van de gerichtheid, is dat ongericht zoeken vaak leidt tot tunnelvisie op toevallige vondsten of arbitraire eigenschappen, waar de toeslagenaffaire een direct getuige van is. Hoe veel meer voorbeelden van beleid dat misging hebben we nog nodig om in te zien dat we onze grondrechten moeten behouden en blijven verdedigen?