Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hoorn
Datum 17 april 2022

Vraag1

Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Aan de opstellers van de Tijdelijke Wet Onderzoeken AIVD en MIVD

Eind 2021 ontving ik van TOR een mail waarin werd beschreven dat de censors van de Russische geheime dienst stelselmatig het TOR-netwerk blokkeren. Deze regelrechte aanval op vrije communicatie maakt het voor kritische journalisten onmogelijk nog langer met elkaar én met journalisten in vrije democratieën hun stukken te delen.
Bij de tekst van de mail was een verzoek gevoegd. Er werd opgeroepen 'bridges' te installeren om geblokkeerde 'nodes' te herstellen, waardoor de anonimiteit van het TOR-netwerk gewaarborgd blijft. Aan dit verzoek heb ik gevolg gegeven.

Het spreekt vanzelf dat in het licht van de aanval op Oekraïne de Russische censors nog agressiever optreden dan vorig jaar, maar niet alleen journalisten zijn slachtoffers van hun praktijken. Ook de lgbt-gemeenschap, slachtoffers van seksueel geweld, Oeigoeren, kortom iedere groep die zich iedere dag onveilig voelt is door het optreden van censors een essentieel, veilig platform kwijt. Daarmee wordt hun het laatste stukje integriteit als vrije burger afgenomen.

Demissionair minister Grapperhaus was zeer terughoudend wanneer het ging om encryptie van mailverkeer. Zijn finale argument was 'Als ik dat ga toestaan raak ik mijn greep op de zware criminaliteit kwijt'.
Hij zei daarmee feitelijk dat iedere burger moet worden gewantrouwd tot het tegendeel is bewezen: de argumentatie van de omgekeerde bewijslast. Ik wil daaraan toevoegen dat ik als burger van de democratie Nederland ieder geheime dienst wantrouw tot het tegendeel is bewezen.
Ik realiseer me dat ik dit bewijs van het tegendeel nooit in handen zal krijgen, er zal altijd in iedere staat een grijs gebied bestaan waarin een overheid het recht in handen neemt om op te treden.

Echter, de onduidelijke bevoegdheden die AIVD en MIVD in de tijdelijke wet krijgen stellen mij verre van gerust wat betreft het respect voor mijn digitale grondrechten.

De angst voor het volk zit er ook bij de Nederlandse overheid kennelijk diep in.