Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam Stimulansz (Wim Peters)
Plaats Grou
Datum 2 november 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
Op zich is het jammer dat de Wet zelf niet duidelijker is geformuleerd. Het is immers logischer dit soort belangrijke begrippen in de wet te verduidelijken. Maar de oorzaak tijdnood tijdens de ratificatie-behandeling is duidelijk. Wel kan hier de les uit getrokken worden dat de volgende keer langer gezocht moet worden naar een sluitende wettekst.

Maar ook het Besluit is niet veel duidelijker. De formulering is nog dermate vaag gebleken dat uit de formulering niet helder is wat wel en wat niet bedoeld wordt, dus waar grenzen liggen. Gevolg zal zijn dat mensen grenzen gaan opzoeken. Gevolg daarvan is weer dat het de rechter c.q. het College voor de Rechten van de Mens zal zijn die dit moet gaan uitleggen. Weer laat de wetgever een kans liggen om heldere wetten te maken!

Verder is er wat er staat deels onzin. Wat direct moet zijn voorzieningen die op weinig ingrijpende wijze en met weinig of geen kosten kunnen worden verwezenlijkt. Maar ze zijn er nog niet. Met andere woorden: kennelijk is er tot nu toe geen behoefte geweest (? dat weet je nooit) of is de animo niet zo groot geweest.

Het grote manco van zowel dit Besluit als van de nieuwe Omgevingswet is dat beide toegankelijkheid en dan brede toegankelijkheid, niet verplicht stelen. Het wordt overgelaten aan de goede wil van iedereen. Maar die goede wil is er niet, anders was de wereld al heel wat toegankelijker geweest. We hebben in 1982 het Internationale Jaar voor de gehandicapten gehad. Daar is toen heel veel aandacht aan besteed, met name aan de toegankelijkheid. Resultaat? Er is maar mondjesmaat wat verbeterd. En kennelijk is het Bouwbesluit ook niet zodanig geweest dat het massaal toegankelijke gebouwen heeft opgeleverd.

De enige manier om te komen tot een toegankelijk Nederland voor iedereen is dit wettelijk te regelen. En dan niet alleen toegankelijkheidszones, maar alles wat nieuw wordt gebouwd of wordt verbouwd. De kosten zijn zeer beperkt en de effecten kunnen groot zijn, ook op de werkgelegenheid voor mensen met een beperking.

Een laatste opmerking: het vermijden van regeldruk is een belangrijke zaak. Maar als het een doel op zich wordt, gaat het veel te ver......... en aan belangen van grote groepen voorbij!

Mij lijkt een betere formulering, waardoor de wetgever toch strikter en duidelijker maakt dat toegankelijkheid serieus nagestreefd wordt noodzakelijk.