Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam dr. W.J.M. van Damme
Plaats Utrecht
Datum 6 november 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
Ik vind de verwoording ervan veel te vrijblijvend en non-specifiek. Door te focussen op "eenvoudige" voorzieningen geef je de markt geen prikkels om iets aan dit probleem te doen. Het is bewezen dat de markt pas in beweging komt als er beloningen of sancties bestaan en dat kan dus alleen als er duidelijke wettelijke bepalingen zijn over toegankelijkheid. Desnoods prestatiegericht geformuleerd. Het is niet moeilijk om die bepalingen te maken: diverse branches hebben al duidelijke richtlijnen opgesteld voor "hun" toegankelijkheid, het is kwalijk en een gemiste kans dat deze nu gewoon worden genegeerd en dat ad-hoc oplossing worden gestimuleerd die, hoe goed ook bedoeld, meestal niet optimaal zullen zijn.
Bovendien wordt het initiatief nu weer gelegd bij de individuele mens met een beperking om in ieder afzonderlijk geval van ontoegankelijkheid actie te gaan ondernemen. Die willen wel iets anders doen dan hun leven vullen met rechtszaken. Ontoegankelijkheid daadwerkelijk aanpakken is een verantwoordelijkheid van de overheid en daar heeft zij zich door ratificatie van het VN verdrag toe verplicht.