Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam ExceptionAll (drs. A.M.W. van Hees)
Plaats Kockengen
Datum 5 november 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
De verwoording is naar mijn stellige mening veel te vrijblijvend. Ik heb er uiteraard begrip voor dat instanties en bedrijven niet per direct op hoge kosten gejaagd moeten worden om op korte termijn alle nodige aanpassingen te doen, maar zoals de formulering nu is opgezet houdt dit alle ruimte open voor organisaties om niets te doen omdat zij dit "onevenredig" achten. Ik zou nadrukkelijk willen pleiten voor:
* een meer dwingende formulering voor het toegankelijk maken van alle online media. De kosten die hiermee gepaard gaan zijn zelden exorbitant, en de doorlooptijd om deze media aan te passen is beperkt.
* een "bij vervanging / investering toegankelijkheidsbevorderende optie, tenzij"-aanpak. Wanneer er toch geïnvesteerd wordt in een verbouwing of aanpassing van het interieur zou de gemeente best een toetsingsbeleid kunnen hanteren bij het verstrekken van haar vergunningen of de gekozen oplossing voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Op die manier valt een daadwerkelijke implementatie van toegankelijkheid te versnellen, in plaats van dit volledig aan de ondernemers over te laten.

Ten slotte: de clausule dat rekening gehouden dient te worden met de frequentie waarmee een organisatie in contact komt met mensen met een beperking, is mijns inziens de omgekeerde wereld. Het feit dat er nu geen contact is kan heel best juist veroorzaakt worden door slechte toegankelijkheid; er is dan geen manier om te meten in hoeverre het contact er wél zou zijn bij een betere toegankelijkheid. Ik wil er voor pleiten om ten minste deze zinsnede te verwijderen uit de tekst.