Besluit toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte

Reactie

Naam ReumActief (Voorzitter ReumActief A.F.P Sanders)
Plaats Musselkanaal
Datum 6 november 2016

Vraag1

Wat vindt u van de wijze waarop de geleidelijke verwezenlijking van algemene toegankelijkheid en eenvoudige voorzieningen zijn verwoord?
Ik mis een tijdspad, periode waarin toegankelijkheid gerealiseerd dient te worden. Het is nu allemaal overgelaten aan de markt en veel te vrijblijvend. Wij weten als chronisch zieken/gehandicapten als geen ander wat dit betekent. Zonder enige druk verandert er nagenoeg niets en kunnen wij nog steeds niet meedoen aan de samenleving en is participatie voor ons onmogelijk.

Met het ratificeren van het VN Verdrag voor mensen met een handicap is onze regering akkoord gegaan met de wet- en regelgeving die daarbij hoort. Redelijkerwijs mag dan ook verwacht worden dat Nederland binnen een tijdsbestek van ca. 5 jaar voor 95% toegankelijk is voor iedereen! Reeds bestaande gebouwen, openbare ruimten en voorzieningen dienen binnen die 5 jaar toegankelijk gemaakt te worden. Bij nieuwbouw dient direct aan toegankelijkheid in de breedste vorm gedacht te worden en dient toegankelijkheid de norm te zijn.

Nederland kent de participatiewet, maar hoe kan iemand in een rolstoel participeren als overal drempels opgeworpen worden? Hoe kan een blinde of slechtziende nog zelfstandig naar bijvoorbeeld een apotheek als men nummertjes moet trekken die hoog in de lucht op een groot scherm worden weergegeven? Slechts twee voorbeelden van de talloze voorbeelden die te benoemen zijn.

Daarbij dient het bouwbesluit aangepast te worden in de omgevingswet met daarin expliciet benoemd de toegankelijkheid en uitgankelijkheid. Als dit niet bij wet geregeld wordt ontstaat er een situatie van grote vrijblijvendheid met alle gevolgen van dien.

Gelijke rechten, gelijke plichten voor iedereen en scherpe vereisten om dit binnen 5 jaar te realiseren! Werk aan de winkel.